NAVIJANJE PARAVAN ZA KRIMINAL Nemilosrdni rat navijačkih grupa koji TRAJE DVIJE DECENIJE odnio mnogo života

0
418

Ljubomir Kića Marković (39), koji je izrešetan prošle nedjelje u Ulici Grčića Milenka na Pašinom brdu, posljednja je žrtva serije krvavih likvidacija u kojima su mete pripadnici navijačkih grupa, a koje bezmalo traju pune dvije decenije.

Ubijeni Marković bio je označen kao jedan od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz, a sumnja se da je motiv likvidacije borba za prevlast na tribinama. Posebnu pažnju javnosti izazvala je njegova sahrana kojoj je prisustvovalo blizu hiljadu ljudi, kao i brojne čitulje i posljednji pozdravi koje su mu upućivale “kolege” sa stadiona.

“Nebeska armija”

“Gore na nebu armija prava, što za tvoje boje živote je dala”, stihovi su koji su odjekivali Novim grobljem nakon što je sanduk sa njegovim tijelom položen u raku.

Stihovi ove navijačke pjesme, koja se neizostavno pjeva na svim Partizanovim mečevima, pokazali su se kao istiniti jer je broj ubijenih navijača i njihovih vođa veći iz godine u godinu. Motivi tih zločina uvijek su isti, pa u javnosti više i da nema nedoumica o tome koje su to i kakve boje za koje se tako olako polaže život.

Stručnjaci nemaju sumnju da je organizovanim navijačkim grupama sport samo paravan za kriminalne aktivnosti kojima se zapravo bave.

– Njihov primarni posao je trgovina narkoticima. Pored toga, rade kao obezbjeđenje po gradu, ucjenjuju, iznuđuju novac. Nerijetko su umiješani u poslove klubova, pa po nalogu uticajnih ljudi obavljaju privatne poslove. Njihova snaga je najveća u krugu samih stadiona, Delije drže Voždovac, Grobari su jaki na Dorćolu, a radovci neprikosnoveni na Banjici, gdje čak navodno štite pojedine restorane – tvrdi za Kurir kriminolog Dobrivoje Radovanović.

On pojašnjava zašto je važno biti vođa navijačke grupe.

– Vođe su te koje ubiraju sav profit od svih nelegalnih aktivnosti kojima se bave. Među njima nema demokratije, vlada stroga podjela aktivnosti i zaduženja, ali je vođa taj koji donosi sve odluke, dok ih ostali izvršavaju. Biti vođa danas je vrlo unosan posao, jer su oni zapravo dio uprave kluba – dodaje Radovanović.

Foto: Facebook

Glavni dokaz da posrijedi nije bezuslovna ljubav prema klubu i njegovim bojama jeste činjenica što su mnogi istaknuti pripadnici navijačkih grupa nerijetko prelazili sa jedne tribine na drugu.

– Dešavalo je se da navijači Zvezde pređu u navijačku grupu Partizana. Razlog je mogao biti novac koji dobijaju da organizuju navijanje. Može da dođe do svađe unutar grupe oko raspodjela u vođstvu. Sve to nema veze sa navijanjem za sportski klub – objašnjava penzionisani policajac Časlav Ristić.

Ubijeni – Zvezda

Aleksandar Roganović (21) – 18. 9. 2015.

Jedan od vođa navijača Crvene zvezde ubijen je u sačekuši u Veterniku u Novom Sadu.

Na njega su pucali njegovi prijatelji Milivoje Vučković (21) i Jovan Perišić (22), koji su mu bili na sahrani. Milivoje je osuđen na 15 godina zatvora, a Jovan na 14 godina. Motiv ovog ubistva su navodno problemi zbog droge i poduži sukobi zbog novca, koji su i doveli do likvidacije.

Velibor Dunjić (29) 16. 5. 2014.

Vođa navijača grupe “Hijene” ubijen je ispred splava “Džimis” na Dunavskom keju, dok je njegova drugarica Nina Šobota ranjena. Naime, umro je u vozilu u kojem je upucan na parkingu.

Za njegovu likvidaciju na optuženičkoj klupi našli su se Goran Knežević i Bojan Starovlah, optuženi da su direktno optuženom za ubistvo, šefu obezbjeđenja Vladimiru Đuroviću, pomogli da pobjegne i sakrije se, kao i vlasnik splava Miloš Milosavljević i Vuk Musić, jer su uklonili opremu za video-nadzor. Protiv Dunjića, koji je poznat po dilovanju droge i nasilju, podignuto je 40 krivičnih prijava. U trenutku ubistva protiv njega se vodilo pet sudskih postupaka, a iz zatvora je pušten nakon opšte amnestije.

Ranjeni – Zvezda

Dražen Dragaš Lurč (36) 28. 7. 2017.

Vođa navijača Crvene zvezde upucan je u Beogradu nakon utakmice crveno-bijelih i Sparte na Marakani.

I on je odbio da razgovara sa policijom. Dragaš pod svojom komandom drži grupu “Belgrejd bojs”, a u dosijeu ima više od 15 krivičnih i prekršajnih prijava, kao i nekoliko osuđujućih presuda, između ostalog zbog prodaje marihuane u školskom dvorištu na Južnom bulevaru.

Branimir Matić Beli (34) 20. 7. 2017.

Jedan od vođa navijača Zvezde ranjen je na jednom od beogradskih splavova.

Policajcima koji su ga ispitivali o pucnjavi nije želio da otkrije ko je pucao u njega. Inače, Matić je malo prije toga izašao iz zatvora pošto je odslužio desetogodišnju kaznu zbog toga što je 2006. u blizini stadiona Crvene zvezde ubio Dejana Divnića (30) i ranio njegovog brata Nebojšu (36).

Dragan Vasić Gaga (41) 1. 2. 2015.

U vođu navijačke grupe “Ultras” nepoznati napadač ispalio je osam metaka, od kojih su ga tri pogodila u nogu.

Navijač je prije pucnjave bio u teretani na stadionu. Inače, Vasić pripada staroj gardi Zvezdinih navijača, uz Vladimira Šaviju bio je jedan od osnivača navijačke grupe Delije 1989. Od 2000. odlazio je samo na Zvezdine utakmice van Beograda, ali se družio s viđenijim zvezdašima Markom Vučkovićem, šefom Ultrabojsa, i Veliborom Dunjićem.

Ubijeni – Partizan

Aleksandar Stanković (30) 13. 10. 2016.

Vođa navijača “Janjičara” ubijen je dok je ulazio u svoj automobil u blizini Centralnog zatvora, kod stadiona Obilića, a njegove ubice nisu nađene. On je bio jedan od najmoćnijih navijača na južnoj tribini.

Alen Kostić Kubi (27) 13. 8. 2016.

Vođa navijača grupe “Zabranjeni” bio je dobro poznat policiji. Ubio ga je komšija u Železniku i to poslije problema koji nisu u vezi sa navijanjem.

Bio je ranjen u sačekuši 2013. godine. Njegov odlazak koji je odjeknuo Beogradom doveo je do toga da njegova sahrana bude nalik navijačkoj tribini tokom utakmica. Takođe, osumnjičen je za pokušaj ubistva Jugoslava D. (44), koga je pretukao štanglom.

Aleksandar Joksić (35) 29. 9. 2015.

Vođa navijačke grupe Jang bojs ubijen je u Rakovici. Nepoznati napadač je na njega ispalio četiri hica, a posljednji, peti metak, Joksića je pogodio u glavu.

Kada je policija stigla na mjesto ubistva, on je u desnoj ruci držao mobilni telefon, koji je zvonio. Pretpostavlja se da se vidio s ubicom, s kojim se posvađao, nakon čega je osumnjičeni izvadio pištolj i ispalio smrtonosne hice. Važio je za nekog ko je više bio u zatvoru nego na stadionu. Dugo je sa svojom grupom bio član frakcije Zabranjeni.

Ranjeni – Partizan

Braća Vavić

Aleksandar je najprije bio vatreni navijač Zvezde, a zatim je prešao da bodri grupu Alkatraz.

On je 2013. bio osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog ranjavanja Stefana Gajića na Karaburmi. Godinu dana prije ove presude, ranjen je u sačekuši, gdje je pogođen u karlicu u blizini Pete beogradske gimnazije.

Početkom oktobra 2014. godine na meti se našao i Nikolin i Aleksandrov brat Đura. Naime, dok je sjedio u vozilu na Zvezdari, na njega je pucano iz auta u pokretu, a tom prilikom ostao je nepovrijeđen. Nikola je bio upucan u noge ispred poznatog kluba na Terazijama. Prethodno, bio je u pritvoru zbog ranjavanja pripadnika obezbjeđenja na splavu Blejvoč.

Ubijeni – Rad

Ognjen Žanić (26) 24. 5. 2018.

Na ubijenog navijača ispaljena su tri hica i pogođen je u stomak.

Na njega je pucao nepoznati muškarac, za kog se pretpostavlja da je pripadnik suparničke navijačke grupe.

Petar Arsić Peka (38) 20. 2. 2018.

Pripadao je jednoj od frakcija navijačke grupe Rada. Jednim hicem u glavu ubijen je u beogradskom naselju Vidikovac.

Prema priči svjedoka, ubistvu je prethodio sukob dvije navijačke grupe – četiri na četiri. Arsić je poznat policiji kao višestruki izvršilac teških krađa i razbojništava, zbog čega je i dva puta osuđivan.

Aleksandar Savković (27) 17. 12. 2017.

Ubijen je u pucnjavi ispred kluba “Nana” na Senjaku, a pucnjavi je prethodila svađa više gostiju.

Savković je imao pozamašan kriminalni dosije u kojem su stajale i optužbe za ubistvo u pokušaju, drogu, oružje, nasilničko ponašanje, razbojništvo… Bio pripadnik navijačke grupe Junajted fors.

(Kurir)

PODIJELI