Nevakcinisani slovenački vojnici se žale na diskriminaciju

0
298

U presudi ombudsmana se navodi da nevakcinisanje zasnovano na ličnom uvjerenju nije razlog zašto se neko može diskriminisati, odnosno da lično uvjerenje nije “lična odlika” diskriminisane osobe.

Slovenačko ministarstvo odbrane nije diskriminisalo vojnike koji ne mogu ići u međunarodne misije jer nisu bili vakcinisani protiv korone, objavio je u ponedjeljak ombudsman.

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem jula i ima za cilj povećanje udjela vakcinisanih u vojsci koji bi bio primer drugim građanima.

Vojni sindikat se žalio na tu odluku, rekavši da su vojnici koji nisu vakcinisali iz ličnog uvjerenja diskriminisali svoje vakcinisane kolege.

Međutim, u presudi ombudsmana stoji da nevakcinisanje zasnovano na ličnom uvjerenju nije razlog zašto se neko može diskriminisati, odnosno da lično uvjerenje nije „lična karakteristika“ diskriminisane osobe kao što su pol, boja kože, nacionalnost, jezik , religija, invaliditet, godine, seksualna orijentacija i slično.

Nevakcinisani vojnici žale se da nisu poslati u međunarodne misije za koje su više plaćeni i da im se daje manje zadataka, zbog čega će napredovati sporije i dobijati niže ocjene.

PODIJELI