Nigerijska prevara i dalje živi: Lažni nasljednici lakovjerne Srbe vrebaju i na ćirilici

0
928

Nigerijska prevara postoji već dvije decenije, a iako na prvi pogled djeluje neozbiljno, podaci pokazuju da na ovaj način lopovi zarade nekoliko miliona dolara godišnje.

Prvi slučaj ove prevare u Srbiji prijavljen je 2009. godine, kad je jedan građanin ostao bez 2.500 dolara. Princip je uvijek isti: nasljednik bogataša iz zemlje zahvaćene ratom želi da prebaci velike svote novca, ali mu je u tome potrebna baš naša pomoć. Kažu, debelo će nas nagraditi, samo da platimo siću od nekoliko hiljada evra za administrativne troškove.

I taman kada su ljudi naučili da automatski brišu ovakve mejlove na engleskom jeziku, pojavili su se isti na “google translate srpskom jeziku”, a potom i nešto prefinjenije verzije napisane na ćirilici. Evo kako glasi jedno ovakvo pismo na srpskom jeziku:

Treba mi hitna pomoć,

Dobar dan. Znam da vam ova pošta može doći kao iznenađenje. Molim vas, nemojte se ljuti na mene što ste primili moju poštu. Uzmite me kao svoju kćerku ili kao sestru. Videla vašu adresu e-pošte putem online poslovnog imenika tokom moje pretrage. Poštena sam osoba i kontaktirala sam te lično, jer sam ozbiljno trebala vašu pomoć.

Moje ime je Mari Frank. Ja imam 20 godina i jedina sam dete mojih pokojnih roditelja Mr. and Mrs Frank. Moj otac je dugi niz godina radio sa preduzećem za naftu i gas i deponovao je ukupno dva miliona evra u moje ime pre nego što je umro 2014. godine.

Tokom ovog depozita, moj otac je imao saglasnost sa bankom da mi novac neće biti direktno dat sve do 25 godina ili više. Molim vas, hoćete da mi pomognete da prebacim ovaj novac na vaš bankovni račun za investicije i da vam pomognem da dođem u vašu zemlju da nastavim sa školovanjem, jer moj ujak želi da me ubije i sakupi moj novac za nasleđe, jer sam ja mala devojčica.

Prijavila sam ga u lokalnoj policiji moje zemlje, Obale Slonovače, ali policija nije učinila ništa da mi pomogne. Od tada i moj život je u velikom riziku ovde u mojoj zemlji. Pišem vam ovu poštu iz lokalnog hotela u kome se trenutno krijem za moju sigurnost dok ne odem iz svoje zemlje nakon prenosa. Ja sam voljna da vam ponudim 20 odsto ukupnih sredstava kao nadoknadu za vašu pomoć nakon transfera i želim da mi hitno odgovorite ako prihvatite da mi pomognete da vam pošaljem više detalja.
Hvala i Bog blagoslovio,
Gospođica Mari Frank

Lakovjerni građani koji se nadaju velikoj i brzoj zaradi pristaju da im pošalju svoje lične podatke, uključujući i broj kartice, pa iz cijele ove priče izađu sa minusom na računu.

(telegraf.rs)

PODIJELI