Odgođena vakcinacija “Astra Zenekom” za stanovnike tri opštine u Hrvatskoj

0
540

Štab civilne zašite Koprivničko-križevačke županije donio je odluku o privremenom odgađanju imunizacije vakcinom kompanije “Astra Zeneka” stanovnika opština Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik.

Vakcinacija za stanovnike ove tri opštine na punktu u Svetom Petru Orehovcu je odgođena do odluke Evropske agencije za lijekove, koja se očekuje u četvrtak, 18. marta.

Na punktu je bilo planirano vakcinisanje protiv virusa korona vakcinom kompanije “Astra Zeneka”, ali se privremeno odgađa do donošenja mišljenja Evropske agencije za lijekove (EMA), prenijeli su hrvatski mediji.

Na području Koprivničko-križevačke županije do sada je vakcinama kompanija “Fajzer”, “Moderna” i “Astra Zeneka” vakcinisano 6.363 građana prvom, te 1,961 drugom dozom, prilikom čega nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave. Sve registrovane vakcine u Hrvatskoj i EU djelotvorno štite od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnih ishoda, navode u Štabu.

Epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović rekla je da se u Hrvatskoj nastavlja sa upotrebom vakcine “Astra Zeneka”.

Komentarišući odluke pojedinih zemalja, koje su obustavile imunizaciju, ali i smrtni slučaj starije žene u Hrvatskoj nakon primljene “Astra Zenekine” vakcine, Filipovićeva je rekla da nema uvid u svaki pojedinačni slučaj koji je prijavljen u svakoj zemlji, a “odluka je možda zasnovana i na nekim drugim razlozima, ne samo na stručnim”.

“Činjenica je da uzročno-posljedičnu povezanost na osnovu jednog slučaja teško procijeniti. Brojni su rizični faktori za razvoj tromboembolije, među kojima mogu biti druge bolesti i lijekovi. Potrebno je pregledati kompletnu dokumentaciju. Imamo i par slučajeva prijava na mRNA vakcine”, rekla je ona.

/SRNA/

PODIJELI