Opljačkan Hram Svetog Save

0
2192

Lopov ili više njih, ostao je u hramu nakon večernje službe, a u hramovnu prodavnicu su uvukao slomivši zastakljeni otvor na njenim vratima.

Iz prodavnice je pokupio blizu 9.000 maraka i izašao kroz pomoćna vrata u kojima je s unutrašnje strane bio ključ, a koja iz prodavnice vode direktno napolje.

“Mi vjerujemo našem MUP-u, našoj policiji, da će se taj počinilac koji je uzvršio ovo sramno djelo pronaći, da bi Bog dao da i on uvidi svoju grešku, da se pokaje za taj veliki grijeh prema ovom narodu i hramu, prema gradu koji daje kao jevanđelska udovica posljednju leptu za izgradnju ovog hrama”, rekao je Nenad Tupeša, starješina Hrama Svetog Save.

Ovo jedna u nizu krađa u ovom i drugim hramovima  u crkvenoj opštini fočanskoj, ali je prvi put da je odneseno ovoliko mnogo novca. Iz hrama su ukradeni svi pazari i prihodi sveštenika ostvareni u januaru.

Kao i obično u januaru, kada se slave veliki hrišćanski praznici, hram je ovih dana bio pun vjernika, pa su i prihodi bili veći nego inače. Kradljivci su to vjerovatno imali na umu i poslovanje hrama bukvalno su sveli na nulu.

Veličanstveni Hram Svetog Save, jedan od najvećih u BiH i na Balkanu, gradi se od 2006. godine sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta, ali ponajviše prilozima vjernika.

“Da ipak bude ovo jedna od opomena da se u našem društvu nalaze i takvi ljudi koji ne razlikuju dobro od zla, sveto od nesvetog. Isto kao što se desilo sa našom Carevom džamijom, pišući grafite, koje je djelo za svaku osudu”, kazao je  Nenad Tupeša, starješina Hrama Svetog Save.

U posljednjih nekoliko dana, ovo je drugo skrnavljenje vjerskih objekata u Foči. Prošle sedmice, vandali su išarali pomoćni objekat tek obnovljene Careve džamije, ispisujući na više mjesta krst sa četiri slova „S“ što je naišlo na oštre osude lokalne uprave, pravosalvne crkvene opštine i građana Foče.

atv

PODIJELI