Plenković: Ne idem u Blajburg, imam neke obaveze

0
375

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da mu je želja da u Jasenovcu bude održana jedinstvena komemoracija i da je stav Vlade da se tamo pokloni jasno i nedvosmisleno žrtvama ustaškog režima, a da na komemoraciju u Blajburg neće ići, jer, kaže, u “ovom trenutku zna da tog dana ima drugu veliku obvezu”.

Plenković je za RTL rekao da u Blajburg ni ove godine neće ići, navodeći da će “imati tada neke druge stvari na dnevnom redu, za koje već sada zna, ali nisu još da ih objavi za javnost”.

Na konstataciju RTL-a da u Blajburgu na komemoraciji nije bio ni prethodne dvije godine, premijer je naveo da je tamo bio predsjednik hrvatske skupštine, ministri i njegovi izaslanici.

“Ja u ovom trenutku znam da taj dan imam drugu veliku obvezu”, ponovio je on, prenosi Hina.

On je, komentarišući odluku Katoličke crkve Koruške da odbije molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga, rekao da je to prije svega pitanje dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije, Biskupije u Koruškoj i Austrijske biskupske konferencije.

“Ukoliko mi možemo na bilo koji način pomoći u tom dijalogu tu smo, spremni smo putem ambasada ili drugih kontakata”, rekao je Plenković.

Hrvatski Sabor je, kako je podsjetio, pokrovitelj komemoracije.

“Naš je stav da komemoracija treba da bude održana. O tome da li će se ili ne služiti misa to zavisi od odnosa između HBK i Austrijske biskupske konferencije. Ja smatram da bi to bilo dobro i vjerujem da će oni kroz dijalog pronaći najbolje rješenje. Ono što je ključno je da svi koji idu ne politizuju komemoraciju, da nema obilježja koja nisu dopuštena i da nema pokušaja zlorabljavanja komemoracije”, poručio je Plenković.

(Tanjug)

PODIJELI