Plenković: Obnoviti pregovore o ratnoj odšteti sa Srbijom

0
300

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je tokom sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti, te intenzivirati saradnju o pitanju nestalih.

Plenković je ocijenio da je potrebno obnoviti pregovore radi potpisivanja sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu, saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

“Dogovoreno je da se rad na ovim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja, s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe, kao i da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad prestao 2011. godine, ponovo sastane do kraja marta”, navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su, između ostalog, razgovarali o infrastrukturnim projektima, saobraćajnom povezivanju, sa fokusom na modernizaciju željezničke pruge Zagreb-Vinkovci-Beograd.

Plenković je istakao da su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj dio parlamentarne većine i da imaju ustavom zagarantovan broj predstavnika u Hrvatskom saboru.

“I pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zagarantovana su sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina”, dodao je Plenković.

Na sastanku je dogovoren nastavak saradnje ministarstava unutrašnjih poslova Hrvatske i Srbije u vezi sa pitanjem migracija.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here