Pojava delta soja virusa korone ne znači momentalno pogoršanje situacije

0
368

U Srbiji je trenutna epidemiološka situacija veoma dobra, a pojava delta soj virusa korona ne znači da će se odmah pogoršati, izjavio je direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

Ivanuša je naveo da prva dva slučaja delta soja u Srbiji ne znači da će sutra imati tešku epidemiju, ali se situacija može pogoršati kroz nekoliko par nedjelja.

Ono što zabrinjava, kako je naveo, jeste to što se delta sojem mogu zaraziti osobe koje su već preležale virus.

“Videćemo, ja se nadam najboljem. Trenutno stanje u Srbiji je svakako jako dobro i to stanje treba iskoristiti za vakcinaciju kako bi bili spremni na brzo širenje delta soja, jer vakcina je najdelotvornija preventiva protiv te zaraze”, istakao je Ivanuša za RTS.

On je napomenuo da se delta soj veoma brzo širi i da se očekuje da će 90 odsto svih slučajeva u Evropi do kraja avgusta biti rezultat zaraze tim sojem virusa.

Ivanuša je napomenuo da je u Sloveniji registrovano više od 60 slučajeva delta soja, ali su, kako kaže, epidemiološke brojke još dobre.

Na pitanje da li je publika na evropskom prvenstvu u fudbalu mogla da utiče na pogoršanje trenutnu epidemiološku situaciju, Ivanuša je naveo da je bilo navijača koji su se sa utakmica vratili zaraženi, ali da to nije u velikoj mjeri uticalo na pogoršanje stanja u Evropi

Delta soj virusa korona otporniji je na visoke temperature u odnosu na prethodnu varijantu, pogađa mlađu populaciju, a karakterišu ga glavobolja, malaksalost, bol u grlu, kijavica, temperatura.

/SRNA/

PODIJELI