Politico: Proboj na Uskrs? Ne u Berlinu

0
390

Briselski portal Politico piše da današnji sastanak u Berlinu najvjerovatnije neće donijeti neki veći napredak, čak ne isključuje mogućnost da bi konferencija mogla loše da se završi.

“Da li je moguć uskršnji proboj? Ne u Berlinu”, smatra Politico.

U tekstu se citira i saopštenje njemačke vlade da je svrha sastanka “razmjena stavova o stabilnosti i razvoju u regionu, posebno o odnosima Srbije i Kosova”.

Portal konstatuje da se nije mnogo toga dogodilo od foruma u Albahu, u ljeto prošle godine, kada se činilo da je istorijski sporazum na dohvat ruke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, prema ocjeni portala, djelimično odgovorna za zastoj, želi da oživi pregovore.

Evropsku komisiju u Berlinu predstavlja šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, piše Politico, ističući da je Berlin već dugo nezadovoljan njenim nivoom ambicije i da je “zakočio” ideju o promjeni granica.

I Srbija i Kosovo imaju preduslove za nastavak razgovora – Srbija želi da Priština ukine takse, dok Priština traži priznanje od Beograda, navodi briselski portal.

Politico postavlja i pitanje kako to da su na večeru pozvani i lideri BiH, Crne Gore, plus članice EU Hrvatske i Slovenije.

“Zašto grčki premijer Aleksis Cipras, pregovarački partner Zaeva oko sporazuma o imenu, nije tamo?”, pita Politiko.

Jedan od domaćina večere u Berlinu je, pored Merkel, i francuski predsjednik Emanuel Makron za kojeg portal naglašava nije naklonjen skorijem proširenju EU.

Na sastanku u Berlinu biće govora i o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje predvode u grupi zemalja koje teže članstvu u EU, navodi Politico i dodaje da bi lideri te dve zemlje trebalo da imaju bilateralne razgovore sa Merkel prije nego što se ona sastane sa Makronom.

PODIJELI