Tači: EU slaba, vrijeme da Srbija prizna Kosovo

0
361

Predsjednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači je, nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Berlinu, izjavio da je predočio svojoj sagovornici da su Beograd i Priština daleko od sporazuma bez učešća SAD, jer je, kako je rekao, EU suviše slaba da pokrene stvari na Zapadnom Balkanu.

“Neće biti pregovora između Kosova i Srbije, daleko smo od postizanja sporazuma bez SAD. Kao prvo, znate da ni dijalog, ni pregovori ili sporazumi nemaju ulogu SAD i drugih prijateljskih država. Evopska unija je suviše slaba i nije jedinstvena da pokrene stvari na Zapadnom Balkanu “, rekao je Tači novinarima nakon sastanka.

Rekao je i da će sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH biti još povećane, jer, prema njegovim riječima, Srbija nastavlja agresivne akcije prema Kosovu.

“Porez je legitiman. Ako Srbija nastavi agresivno, mi ćemo samo dodavati mjere i krenućemo na recipročnom nivou. Kosovo je spremno za bezuslovni dijalog. Vrijeme je da Srbija prizna Kosovo. Danas je dan kada kancelarka Merkel treba da uvjeri Vučića da prizna Kosovo, da ubijedi da to isto učini i pet zemalja EU koje ga još nisu priznale”, naveo je Tači i dodao da je to ono što, kako je rekao, očekuje od berlinskog samita.

Očekuje, rekao je, i da će Priština dobiti danas podršku za viznu liberalizaciju.

Kosovo, kako je rekao, ne traži viznu liberalizaciju kao poklon, već je to, kaže, zaslužilo.

“Kosovo će ostati nezavisna, suverena zemlja, uvijek poštujući prava Medveđe, Preševa i Bujanovca na pripajanje Kosovu, što bi bilo ispravljanje istorijske nepravde”, rekao je on, prenio je “Telegrafi”.

tanjug

PODIJELI