Pompeo Tačiju: Ukinite takse na robu iz Srbije i BiH

0
496

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je, tokom sastanka sa kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, pozvao prištinske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da zajedno sa Beogradom rade na izbjegavanju provokacija i deeskalaciji napetosti.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nojert saopštila je da je Pompeo tokom susreta ponovio “čvrstu američku podršku suverenom, nezavisnom Kosovu, u potpunosti integrisanom u međunarodnu zajednicu”.

Pompeo je, kako se navodi, “ohrabrio Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku za postizanje istorijskog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Srbijom u okviru procesa dijaloga uz posredovanje EU”.

“On je pozvao kosovske vlasti da ukinu takse uvedene na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da rade sa Srbijom na izbjegavanju provokacija i deeskalaciji napetosti. Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije jedini je način za otvaranje puta obje zemlje za buduću intergraciju u zapadnu zajednicu nacija. SAD su spremne da pomognu i podrže strane kako bi došle do rješenja koje je održivo, primenjivo i povećava stabilnost”, navela je Nojertova, prenoseći Pompeove riječi.

Tači je ocijenio je da je sastanak sa Pompeom bio odličan i da je Kosovo “blagosloveno podrškom SAD”.

tanjug

PODIJELI