Poziv na građansku neposlušnost, vojska se raspoređuje po ulicama

0
499
Kriza u Sudanu se produbljuje, nakon što je prodemokratski pokret obećao da će pokrenuti kampanju građanske neposlušnosti.

Njihov krajnji cilj je svrgavanje Vojnog vijeća i izvošenje pred lice pravde ubica demonstranata.

Istovremeno, snage bezbjednosti raspoređuju se širom glavnog grada Kartuma da bi osujetile nove proteste.

Asocijacija sudanskih profesionalaca (SPA), koja predvodi proteste opozicije i građana, pozvala je ljude da blokiraju glavne puteve i mostove kako bi “paralizovali javni život” širom zemlje, prenio je u četvrtak AP.

“Naš uspjeh zavisi od naše pune privrženosti mirnim protestima, bez obzira koliko se kriminalne milicije trude da nas uvuku u nasilje”, saopštili su iz SPA.

AP navodi da se stotine oklopnih vozila paravojnih Snaga za brzu podršku moglo vidjeti širom glavnog grada.

Ove paravojne jedinice su izrasle iz Džandžavid milicije koje je vlada Omara al Bašira iskoristila za suzbijanje pobune u Darfuru 2003. godine, a ta kampanja se našla pred Međumarodnim krivičnim sudom sa optužnicom koja uključuje i genocid.

Barikade koje su postavili demonstranti ranije ove nedjelje uklonjene su i otvorene su ulice. Većina prodavnica je zatvorena, a malo ljudi se moglo vidjeti na ulicama.

Pregovori koje je opozicija vodila sa vojnim vlastima su obustavljeni u sredu, nakon što je vojska upala u ponedjeljak u kamp demonstranata ispred Ministarstva odbrane u centru prijestonice.

Šef prelaznog Vojnog vijeća general Abdel Fatah Burhan pozvao je na nastavak pregovora s vođama protesta, koji su to odbacili.

“Svi članovi vojnog savjeta pripadaju starom režimu, i zato se sada uzdamo u niže činove”, rekla je Amal al Zein, aktivistkinja i vođa Komunističke partije Sudana, koja učestvuje u protestu.

“Nadamo se da će patriotski nastrojeni policajci i vojni oficiri zaštititi sudanski narod”, rekla je Al Zein, implicirajući da bi oni mogli da zbace svoje nadređene.

Sudanski Ljekarski komitet, blizak opoziciji, saopštio je u srijedu da je broj stradalih u posljednjem nasilju u zemlji povećan na više od 100, nakon što je pronađeno 40 tijela u reci Nil u prestonici Kartumu.

Јuče je saopšteno da je iz rijeke izvučeno više tijela, bez preciznog broja. Komitet je saopštio da nije poznato gdje su izvučena tijela prenesena, rečeno da je više od 500 demonstranata ranjeno u napadu i da je troje djece ubijeno.

Ministarstvo zdravlja u Sudanu, koje kontroliše vojska, osporilo je broj poginulih, a podsekretar ministarstva Soliman Abdel Gaber rekao da je samo 61 osoba poginula u ovonedeljnom nasilju. On je precizirao da je 52 ubijeno u Kartumu i da su samo dva leša izvučena iz Nila.

Sukobi su izbili i u drugim dijelovima zemlje, a SPA je saopštila da su snage bezbjednosti napale demonstrante u više od desetak gradova i manjih mjesta, i da je u nekim slučajevima zabilježeno premlaćivanje, ubijanje i silovanje civila. Oni nisu iznijeli detaljnije informacije o napadima, navodi agencija.

Vojska i lideri protesta nedjeljama su pregovarali o sastavu prelaznog savjeta koji bi trebalo da vodi zemlju do izbora. Demonstranti su zahtijevali da civili dominiraju većem, čemu su se generali usprotivili.

Nakon nasilja, vojska je prekinula pregovore i poništila sve dogovorene tačke. U saopštenju vlasti se navodi da će se formirati vlada i održati izbori u roku od sedam do devet mjeseci.

U međuvremenu, Afrička unija (AU) suspendovala je Sudan iz svih aktivnosti te međunarodne organizacije zbog ovonedjeljne vojne akcije protiv demonstranata u kojoj je nastradalo više od 100 osoba.

Savjet za mir i bezbjednost AU zaprijetio je i “kaznenim sankcijama” ako vojska uskoro ne preda vlast civilnim vlastima i pozvalo je da se “odmah nastave pregovori, bez uslovljavanja, između svih sudanskih aktera”, navodi agencija.

PODIJELI