Pronađeno skriveno blago u srpskoj tvrđavi u Novom Brdu

0
393
Kompanija “Koto” iz Srbije, koju je Unesko izabrao da restaurira srednjovjekovnu srpsku tvrđavu u Novom Brdu, u unutrašnjosti tog zdanja pronašla kulturno blago.

Kako navodi Blic, tokom istraživanja unutrašnjosti tvrđave površine 400 metara kvadratnih, uz saglasnost projektanta, nadzora i implementatora projekta, pronađena je crkva sa ostacima fresaka, parno kupatilo, ostaci palate, dva objekta, ulice, trg, cisterna sa upojnim bunarima.

Kompanija “Koto” je saopštila da je sprovela čitav postupak u saglasnosti sa projektom, čija je priprema, prema Unesku, bila poverena projektantskom birou Omega inženjering iz Dubrovnika, dodaje Blic.

Neprocjenjivo kulturno blago, koje pripada svjetskoj baštini, vijekovima je bilo skriveno ispod nasipa zemlje i kamena visine sedam metara, sve do 2015. godine kada su počeli radovi na restauraciji tvrđave.

– Pronađeni artefakti su istraženi, detaljno snimljeni, dokumentovani i prezentovani – prenosi dalje Blic.

Arheološko nasljeđe lokaliteta u potpunosti je zaštićeno i konzervirano, a preostali radovi koje treba sprovesti u finalnoj fazi odnose se isključivo na ojačavanje novoizgrađenih dijelova zidova na kojima su se tokom ove i prošle godine pojavila delimična oštećenja.

– Lica zidova na kojima su se pojavili defekti nisu postojala prije nego što smo ih mi 2015. i 2016. godine ozidali. Sanacija defekata na novoizgrađenom delu objekta ni na koji način ne ugrožava originalne ostatke utvrđenja i iste je moguće sanirati na efikasan način koji je predvideo projektant, kroz projekat sanacije u skladu sa nalogom Uneska – tvrde iz kompanije “Koto”.

Radovi na sanaciji koji su se sprovodili u skladu sa nalogom Uneska i dozvolom Prištine obustavljeni su odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika početkom septembra i tom odlukom je kompaniji “Koto” zabranjeno da izvodi dalje radove.

– Zatečeni smo ovakvom odlukom kosovskog instituta za zaštitu spomenika, posebno imajući u vidu da smo imali dobru saradnju sa njima u dosadašnjoj realizaciji projekta – kažu u kompaniji “Koto”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here