REM: “Farma” nije zabranjena, rijalitiji posle 23 časa

0
780

Regulatorno telo za elektronske medije nije usvojilo zahtev za zabranu emitovanja rijalitija “Farma” koje mu je podnelo Osnovno tužilaštvo u Mladenovcu, ali je najavilo mogućnost donošenja obavezujućeg uputstva prema kome će rijalitiji, najverovatnije već od iduće sedmice, moći da se emituju samo posle 23 sata.

“Nismo usvojili zahtev tužioca, jer se pozvao na stari zakon koji više ne važi, ali smo danas izdali preporuku emiterima da rijalitije emituju posle 23 časa”, rekao je Tanjugu član REM-a Goran Karadžić govoreći o zahtevu da se zabrani Pinkov rijaliti “Farma”.

Prema njegovim rečima, REM će sutra podneti Ministarstvu kulture i informisanja, radi saglasnosti, tekst obavezujućeg Uputstva, prema kome emiteri neće moći da puštaju rijaliti programe pre 23 časa.

Karadžić očekuje da bi Uputstvo moglo da krene u primenu već sredinom iduće sedmice ukoliko odgovor Ministarstva bude pozitivan.

“Na taj način spasićemo ranjivu grupu, a to su deca i maloletnici jer će ti programi nositi oznaku 18, odnosno biće preporučeno da ih gledaju samo punoletni”, rekao je Karadžić.

Ukazao je da je takva odluka doneta jer emiteri do sada nisu na pravi način odgovarali na opomene i preporuke RDA da svoje rijalitije prilagode uzrastu od 12 godina.

Javni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mladenovcu podneo je REM-u zahtev za zabranu emitovanja “Farme”, jer se taj rijaliti snima na području mladenovačkog tužilaštva, a u toku rijalitija bilo je više incidenata.

Mediji su preneli da je protiv jednog od učesnika “Farme”, Kristijana Golubovića, podneta krivična prijava zbog nasilničkog ponašanja u toku realizacije tog programa./ rts/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here