Ruski helikopteri stigli u Srbiju

0
431

Dva od tri vojno-transportna helikoptera Mi-17V5, koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su na batajnički vojni aerodrom, eksluzivno saznaje Sputnjik.

Nove letjelice za RV i PVO Vojske Srbije dopremljene su strateškim transportnim avionom “Antonov An-124 Ruslan” Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Novi helikopteri stigli su iz ruskog grada Kazanja, gjde se nalazi jedan od najvećih ruskih vazduhoplovnih zavoda — Kazanjski zavod helikoptera (KVZ), koji je prozivođač svih helikoptera Mi-8 i Mi-17 u naoružanju Vojske Srbije.

Izvori Sputnjika navode da bi u narednom periodu trebalo da stignu još jedan Mi-17V5 i još četiri nova desantno-jurišna helikoptera Mi-35M, koje Srbija nabavlja od Rusije.

Vojska Srbija na taj način nastavlja ozbiljan proces revitalizacije svoje flote helikoptera koja četvrt vijeka, od 1991. do 2016. godine, nije dobila nijednu novu letjelicu, sve do prije tri godine kada je Rusija isporučila Beogradu dva helikoptera Mi-17.

“Stigla su nam još dva višenamenska vojno-transportna helikoptera Mi-17, iste varijante kao ona dva koje su RV i PVO primili 2016. godine, ali ne i potpuno identična. Akcenat je ovog puta na naoružanju, pa novi helikopteri mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava. Pored transporta vojnika (24 u sedećem položaju ili 36 padobranaca sa opremom i ličnim naoružanjem), različitog tereta (do četiri tone unutar trupa ili na spoljašnjem nosaču), obavljanja zadataka traganja i spasavanja (može da preveze 12 ranjenika na nosilima sa medicinskom pratnjom), patroliranja i izviđanja, novi helikopteri mogu da pružaju i vatrenu podršku našim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na zemlji ili vodi”, kaže za Sputnjik vojni ekspert Svetozar Jokanović.

Ovaj stručnjak za rusku avijaciju dodaje da su osnovno naoružanje helikoptera Mi-17V5 četiri 20-cevna sačasta lansera B-8V-20 koji koriste nevođena raketna zrna S-8 kalibra 80 milimetara. Mogu da nose i kontejner UPK-23-250 sa dvocevnim topom GŠ-23 kalibra 23 milimetara sa 250 granata, nevođenje avio-bombe FAB-100.

Prema njegovim riječima, za zaštitu helikoptera nabavljeni su i dispenzeri IC mamaca. Pored toga, helikopteri će dobiti pancirne ploče koje se mogu postaviti na helikopter.

“Od tri naručena helikoptera jedan je prilagođen zahtevima naših specijalnih snaga, pa umesto već strandardne utovanro-istovarne rampe ima klasična vrata na zadnjem delu trupa. U borbenim uslovima sa ovim helikopterom omogućen je desant 36 vojnika za svega 15 sekundi”, ističe Jokanović.

Ekspert navodi i da će ranije kupljena dva Mi-17V5 dobiti naoružanje kakvo imaju i novi helikopteri.

“U narednim godinama možemo očekivati nastavak nabavki helikoptera ovog tipa, a s obzirom na mogućnosti nabavljaće se od dva do četiri helikoptera godišnje. Za očekivati je da će se nabaviti optoelektronski sistem za ometanje, koji će pružiti zaštitu helikoptera od IC samonavođenih raketa. U perspektivi očekuje se i integracija domaćeg naoružanja, nešto poput onoga što je ‘Jugoimport SDPR’ već izveo na iračkim helikopterima Mi-17V5 i Mi-171Š. Kod nas će se serijski proizvoditi raketna zrna kalibra 80 milimetara što nije beznačajno, jer ista koriste naši Mi-17 i Mi-35, kao i MiG-29, a izvozni potencijal je značajan”, kaže Jokanović.

Eskpert objšanjava da to ne znači da se odustaje od zanavljanja stare, ali dokazano pouzdane tehnike.

“Tu u prvom redu mislim na remont jedinog preostalog helikoptera Mi-17, koji je vojska preuzela od MUP-a a koji je ranije koristila eskadrila Službe državne bezbdnosti. Iz nepoznatih razloga tokom remonta 2010. godine sa ovog helikoptera je skinut i oklop i naoružanje i njegova uloga je svedena na isključivo transportnu ulogu. Sada će se to promeniti, ali ono što je još značajnije jesu razgovori koji se vode sa predstavnicima “Helikoptera Rusije” o mogućnosti produženja veka upotrebe za određeni broj helikoptera Mi-8T“.

Iako stari helikopteri Mi-8T nemaju meteo radar, ni drugu sofiticiranu opremu, niti imaju tako snažne motore kao kao novi Mi17V5, oni još uvek mogu biti vrlo korisni i što je još važnije – za njih RViPVO ima solidan stok rezervnih delova, naglasio je Jokanović.

“Ukoliko bi se postigao dogovor to bi bila značajna vest i za zavod ‘Moma Stanojlović’ sa Batajnice, ali i za zavod ‘Orao’ iz Bijeljine”, zaključio je ekspert.

PODIJELI