Slučaj Ivanović: Novo pripremno ročište optuženima za pomaganje u ubistvu

0
106

U Osnovnom sudu u Prištini za danas je zakazano novo pripremno ročište za suđenje optuženima u pomaganju u ubistvu Olivera Ivanovića. Ročište, koje je zakazano najprije za kraj januara, ponavlja se zbog nove optužnice tužilaštva.

Nova, dopunjena optužnica je prevedena i uz preveden dokazni materijal na 12.500 stranica, dostavljena je svim optuženima i njihovim advokatima.

Međutim, ono što advokati kažu je da prva optužnica nije stavljena van snage i da na današnjem ročištu treba razjasniti po kojoj optužnici će osumnjičeni biti tretirani.

Što se tiče izmena nove optužnice u odnosu na prethodnu, advokati kažu da su one neznatne i da se razlike uočavaju u pojedinim pasusima i u tome što su jezički bolje obrazloženi delovi koji se tiču organizovane kriminalne grupe koja se pominje u optužnici.

Advokati su i nakon prvog neuspjelog ročišta izrazili sumnju u dokaze koje tužilaštvo posjeduje, a to pojedini od njih čine i uoči današnjeg.

– Što se tiče samog ubistva Olivera Ivanovića imamo snimke sa kamera na kojima se vidi ‘opel astra’ vozilo za koje se sumnja da je iz njega pucano, takođe se spominje vozilo marke ‘pežo 206’ koje je takođe bilo na tim pozicijama oko zgrade SDP-a. Ostali dokazi ne upućuju konkretno na sam slučaj, već samo daju posredno neke dokaze koji se tuču organizpvanog kriminala, ali ne i konkretno ubistvo Oliovera Ivanovića – izjavila je Јovana Filipović, advokat Silvane Arsović.

Smatra, kaže, da je zadatak tužilaštva da prije svega dokaže ko su nalogodavci ubistva, zatim da dokaže da su lica koja se terete da su počinila, zaista počinila krivična djela koja im se stavljaju na teret.

I stara i nova optužnica podignute su protiv šestoro osumnjičenih.
I to protiv policajaca Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića i Žarka Јovanovića, načelnika policije za krvne delikte u Kosovskoj Mitrovici Radeta Basare i Silvane Arsović, sekretarice u stranci Olivera Ivanovića.

Optužnica je podignuta za više krivičnih djela, kao što su “učešće ili organizovanje kriminalne grupe”, zatim “zloupotreba službenog položaja”, “pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva”, “otkrivanje službene tajne” i “manipulacija dokazima”.

/RTS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here