Spremaju se dva kontraprotesta na Blajburgu

0
618

Lokalnim vlastima u Blajburgu, u austrijskoj regiji Koruška, ove godine prijavljena su dva kontraprotesta tokom ustaške komemoracije 12. maja na Blajburgu, prvi put u višedecenijskoj istoriji održavanja ovog kontraverznog skupa, javljaju austrijski mediji.

Kako prenosi portal Index.hr, lokalne vlasti još nisu odlučile hoće li dati odobrenje za kontraproteste, ali njihova najava dodatno pokazuje koliko se situacija usijala zbog ovog ustaškog okupljanja, koje evropski mediji nazivaju “najvećim neonacističkim skupom u Evropi”.

Austrijska policija najavljuje da će masovno povećati svoje snage, a u kontaktu je sa hrvatskim MUP-om oko eventualne pomoći policajaca iz Hrvatske.

Radio-televizija ORF javila je da se već danima čuju razni protesti protiv skupa koji mnogi smatraju fašističkom manifestacijom, dok austrijska policija ističe da je u pripravnosti.

Portparol koruške policije Rajner Dionizio nije želio precizirati koliko će austrijskih policajaca 12. maja biti raspoređeno na Blajburgu, ali je bio jasan oko toga da će ih biti mnogo više nego prethodnih godina.

Prvi put će skup nadzirati i službenici Savezne agencije za strance i azil (BFA), koji imaju ovlaštenje da na licu mjesta izreknu zabranu boravka u Austriji onima koji prekrše austrijske zakone.

Policija će na Blajburg rasporediti specijalce i angažovati policijske helikoptere, a biće prisutni i predstavnici državnog tužilaštva.

Interesantno je da je danas na sudu u Klagenfurtu počeo proces protiv hrvatskog državljanina kojega je austrijska policija prošle godine uhapsila zbog ispada na Blajburgu, zbog kršenja njihovog Zakona o zabrani nacističkih simbola.

On je za ORF, između ostalog, rekao da je “Hitler bio dobar čovjek koji je samo htio uvesti red”.

Sud je odlučio odgoditi nastavak procesa dok ne bude utvrđeno da li je optuženi hrvatski državljanin koristio nacistički ili pak ustaški pozdrav, koji u Austriji nije još izričito zabranjen zakonom.

Regionalna vlada Koruške distancira se od ustaškog skupa na Blajburgu i osuđuje sve fašističke izjave koje se tamo mogu čuti.

Evropski mediji već nekoliko godina pišu da je ono što se u maju događa kod Blajburga “najveći neonacistički skup u Evropi”, a to sve više smeta ljudima u Austriji.

I Jevrejska oština Beč snažno protestuje zbog ustaške manifestacije, a nekoliko austrijskih evroparlamentaraca traži zabranu skupa na mjestu na kojem su stradali pripadnici ustaških i domobranskih jedinica koji su učestvovali u genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Blajburg je mjesto u Koruškoj, u Austriji, na granici sa Slovenijom.

PODIJELI