“Srbija pobjeđuje” – Vučićev SNS osvojio 48,26 odsto glasova

0
929

"Srbija pobjeđuje" - Vučićev SNS osvojio 48,26 odsto glasova

Najnoviji podaci RIK na osnovu više od 97% prebrojanih glasova pokazuju da je SNS osvojila 48,25 odsto glasova, a da u skupštinu ulazi još šest izbornih lista. Prema najnovijim preliminarnim rezultatima u Skupštinu Srbije, pored SNS, ulaze i koalicija SPS-JS, Demokratska stranka, SRS, Pokret Dosta je bilo, koalicija SDS-LDP-LSV, kao i koalicija DSS-Dveri.

Ranije je saopšteno da je na osnovu 95,29 odsto obrađenog materijala, lista “Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić” osvojila je na vanrednim parlamentarnim izborima 48,22 odsto glasova, rekao je Tanjugu najnovije rezultate predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Ðurđević.

Dodao je da je koalicija SPS-JS na osnovu tog obrađenog materijala osvojila 11,02 odsto glasova, SRS 8,03 odsto, DS 6,06, a lista “Dosta je bilo – Saša Radulović” 5,95 odsto. Prema njegovim rečima, koalicija SDS-LDP-LSV osvojila je 5,02 odsto, a Dveri-DS S 5,0 odsto glasova.

SNS U NOVOM SAZIVU PARLAMENTA IMAĆE 27 MJESTA MANjE NEGO 2014.

Lista Srpske napredne stranke (SNS), prema dosadašnjim podacima Republičke izborne komisije (RIK), u novom sazivu Skupštine Srbije imaće 27 mjesta manje nego što je koalicija oko SNS-a osvojila na izborima 2014. godine.

Prije dvije godine, takođe na vanrednim parlamentarnim izborima koalicija, oko SNS-a osvojila je 158 mandata, a sada bi, prema preliminarnim podacima, trebalo da ima 131 mandat.

SNS je na izbore 24. aprila izašla u koaliciji sa još šest partija – Socijademokratskom partijom Srbije (SDPS), Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, Pokretom socijalista, Novom Srbijom, Srpskim pokretom obnove (SPO) i Srpskom narodnom partijom (SNP).

Prema koalicionom sporazumu, od 131 za sada osvojenog mandata, SNS će dobiti 98, SDPS 9, Nova Srbija pet, a po tri Pokret socijalista, PUPS i SNP. Osim liste SNS-a, u parlamentu će predstavnike, prema podacima RIK-a na osnovu 97,46 odsto prebrojanih glasova, imati SPS-JS (30 mandata), SRS (21), DS (16), Dosta je bilo (16), Dveri-DSS (13) i koalicija SDS-LDP-LSV (13). Od manjinskih stranaka, SVM će imati četiri mandata, BDZ Muamera Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina po dva mandata, a po jedan mandat albanski Pokret za demokratsko djelovanje i Zelena stranka.

15:27 – MEĐUNARODNI POSMATRAČI: GLASANjE DOBRO ORGANIZOVANO, MEDIJI PRISTRASNI

Međunarodni posmatrači vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji ocijenili su danas da je glasanje u nedjelju bilo dobro organizovano, uz poštovanje procedura, ali su ukazali da su mediji tokom predizborne kampanje uglavnom pristrasno izvještavali.

Šef predizborne posmatračke misije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Vladimir Arijev rekao je da su građani slobodno glasali, dodavši da je bilo haotičnosti prilikom prebrojavanja glasova.

Šef Ograničene posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Gert-Hinrih Arens rekao je da je izborna administracija efikasno obavljala svoje dužnosti “Iako su fundamentalne slobode poštavane, ipak je bilo pristrasnog izvještavanja medija i neprilične prednosti”, rekao je Arens i kritikovao to što tokom kampanje nisu mogle jasno da se razlikuju javne i partijske aktivnosti.

14:59 – OEBS: NIJE BILO KRAĐE, U SUPROTNOM BIĆE PONOVLjENI IZBORI

OEBS navodi da na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji nije bilo krađe, ali da će izbori biti ponovljeni ukoliko se utvrdi da jeste.

“Ko smatra da je oštećen neka se žali, a ako se utvrdi da je bilo nečega neregularnog biće ponovljeni izbori”, ističu u OEBS-u.

Vučićev SNS osvojio 48,26 odsto glasova

Republička izborna komisija ranije je saopštila da je na osnovu 97 odsto obrađenih biračkih mesta lista oko SNS osvojila 48,26 odsto glasova. Iza njih je koalicija Socijalitičke partije Srbije i Jedinstvene Srbije koja je osvojila 11,37 odsto glasova, a Srpska radikalna stranka 7,97 odsto glasova.

Zatim Demokratska stranka sa 6,1 odsto glasova građana, a pokret Dosta je bilo sa 5,71 odsto glasova. Prema tim podacima, koalicija SDS-LDP-LSV 4,98 odsto glasova, a koalicija DSS-Dveri osvojila je 4,95 odsto. Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,62 odsto glasova, a lista Borko Stefanović – Srbija za sve nas 0,91 odsto glasova. Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muarem Zukorlić osvojila je 0,87 odsto glasova izašlih birača, a stranka Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin 0,83 odsto. Listi Zavetnici Milica Đorđević pripalo je 0,73 odsto, dok je Zelena stranka osvojila 0,61 odsto glasova izašlih birača.

Lista U inat – Složno za Srbiju – Narodni savez 0,47 odsto, a Partija za demokratsko delovanje Ardita Sinani 0,39 odsto, grupa građana za Preporod Srbije osvojila je 0,35 osto glasova isto koliko i Ruska stranka, dok je Srpsko-ruski pokret dobio 0,26 odsto.

Lista Dijalog – mladi sa stavom osvojila je 0,21 odsto galsova, a Republikanska stranka 0,11 odsto.

Predsjednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević rekao je da u RIK i dalje pristižu rezultati, a da je počeo da pristiže i izborni materijal odnosno zapisnici i glasački listići iz beogradskih opština.

Republička izborna komisija je prije toga u toku noći saopštila da je na osnovu 57,32 odsto obrađenog biračkog tela lista oko SNS osvojila 48,88 odsto glasova. Takođe, navedeno je da je koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila 11,96, a Srpska radikalna stranka 7,96. Iznad cenzusa su i liste Demokratske stranke (6,05%) i pokreta Dosta je bilo (5,18).

Prema podacima RIK lista DSS-Dveri je osvojila 4,88 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 4,95. Prethodno je republička izborna komisija je saopštila da je na osnovu 27,25% obrađenog biračkog tijela lista oko SNS osvojila 49,30 odsto.

Navedeno je da preko cenzusa idu liste oko Demokratske stranke, SPS, SRS, dok su na korak od parlamentarnog statusa koalicija DSS-Dveri, koalicija LDP-SDS-LSV i pokret Dosta je bilo, dok je Savez vojvođanskih Mađara dobio 1,47 odsto.

RIK je naveo da je lista oko SPS i JS osvojila 12,1 odsto, Srpska radikalna stranka 7,9 odsto, a za cenzus će se tokom noći, u nastavku procesa brojanja glasova boriti DSS i Dveri, koji, prema procenama RIK sada imaju 4,91, koalicija SDS-LDP-LSV sa 4,97, dok pokret Dosta je bilo ima 4,94% glasača.

Takođe, navedeno je i da je bilo 2,7 odsto nevažećih listića. Od ostalih lista nijedna nema više od jednog procenta glasova, najbliža tome bila je Levica Srbije sa 0,82 posto i Zavetnici sa 0,70.

U ČETVRTAK OBJAVLJIVANJE KONAČNIH REZULTATA

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji trebalo bi da budu utvrđeni najkasnije u četvrtak, 28. aprila uveče, dok mandati poslanicima novog saziva republičkog parlamenta treba da budu dodijeljeni najkasnije do 8. maja. Republička izborna komisija mora najkasnije do 28. aprila u 20.00 časova da proglasi i objavi konačne rezultate izbora.

Od tog momenta počinje da teče rok za formiranje novog saziva parlamenta Srbije, prenosi RTS. Mandati novim poslanicima moraju da budu dodijeljeni u roku od 10 dana od proglašenja konačnih rezultata, tako da bi to trebalo da se desi najkasnije do 8. maja.

Vlada mora biti formirana u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta

Prva sjednica novog saziva parlamenta trebalo bi da bude održana najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, nakon čega slijedi proces formiranja vlade.

Na prvoj sjednici, koju zakazuje predsjednik parlamenta iz prethodnog saziva, potvrđuju se mandati poslanicima, a obavlja se i izbor predsjednika, potpredsjednika i imenovanje generalnog sekretara parlamenta.

Narodna skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dvije trećine narodnih poslanika. Vlada mora biti formirana najkasnije u roku od 90 dana od konstituisanja parlamenta – u suprotnom slijedi raspuštanje parlamenta.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za premijera parlamentu predlaže predsjednik Srbije, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Kandidat za premijera iznosi u parlamentu program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu vlade i izboru premijera i članova vlade. Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here