Stejt department: Kriminalci na KiM prisiljavaju žene iz Srbije na prostituciju

0
718

Kosovo je izvor i odredište za muškarce, žene i djecu podvrgnute seks trafikingu i prisilnom radu širom Evrope, pokazao je najnoviji izvještaj američkog Stejt departmenta o trgovini ljudima.

“Većina žrtava su djevojke i dio su interne trgovine ljudima za seksualnu eksploataciju, dok kriminalne grupe na Kosovu prisiljavaju i žene iz Albanije, Moldavije, Rumunije, Srbije i drugih evropskih zemalja na prostituisanje. Istovremeno, djeca sa Kosova, iz Albanije i drugih susjednih zemalja, prisiljena su da prosjače unutar Kosova. Korupcija u vladi stvara okruženje koje dozvoljava određene zločine trgovine ljudima”, sumira se u izvještaju.

Kosovo je u ovom izvještaju, koji je prenio portal “Kossev”, rangirano na “nivou dva”, u kojem se nalazi i Srbija. U istom izvještaju ocjenjuje se i da kosovska vlada “ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima”, ali i da ona ulaže “značajne napore da to promijeni”.

Žene i djevojke su predmet seksualne trgovine u privatnim kućama i stanovima, noćnim klubovima i salonima za masažu; zajednice Roma, Aškalija i Egipćana su podložne prisilnom prosjačenju i trgovini ljudima, navodi se takođe.

U dijelu izvještaja o Albaniji dodaje se i da nevladine organizacije prijavljuju povećanje broja albanske djece izložene prinudnom radu na Kosovu.

Minimalni standardi za eliminaciju trgovine ljudima, sa druge strane, nisu ispunjeni u ključnim oblastima – sudije određuju blage kazne za osuđene trgovce ljudima, dok tužioci svode slučajeve trgovine ljudima na lakša krivična djela; vlada je smanjila sredstva za skloništa kojima upravljaju nevladine organizacije; nedosljedni mehanizmi finansiranja doveli su do toga da se jedno od ovih skloniša privremeno zatvori.

Minimalne kazne, korupcija i saučesništvo

“Sudije su nastavile da donose presude ispod opšteg minimuma od pet godina zatvora; jedan trgovac ljudima je dobio pet godina zatvora i novčanu kaznu od 5.000 evra (6.000 dolara), 14 trgovaca ljudima je dobilo kazne između 18 mjeseci i tri godine i sedam mjeseci, sedam njih je dobilo uslovnu kaznu, a sedam trgovaca je dobilo novčanu kaznu između 600 evra (720 dolara) i 3.600 evra (4.320 dolara)”, stoji u izvještaju.

Istovremeno, “korupcija i saučesništvo u krivičnim djelima trgovine ljudima i dalje predstavljaju značajan problem, koji je u toku godine onemogućio sprovođenje zakona”.

“U 2016., tužioci su optužili dva policajca u odvojenim slučajevima zloupotrebe službenog položaja i seksualne eksploatacije žrtava trgovine ljudima. Suđenja su bila u toku na kraju perioda izvještavanja. U 2014. sudovi su osudili dva službenika Ministarstva rada zbog zloupotrebe službenog položaja za izdavanje dozvola za rad za 22 radnika iz inostranstva, koji su kasnije identifikovani kao žrtve trgovine ljudima. Svaki službenik je dobio novčanu kaznu od 3.000 evra (3.600 dolara). Međutim, Osnovni sud je oslobodio dva službenika i dozvolio im da se vrate na svoja radna mjesta. U 2016. tužioci su podnijeli žalbu protiv oslobađajuće presude, ali je Apelacioni sud odbio ovu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu”, stoji u izvještaju.

Ipak, kako prenosi portal “Kossev”, povećani su “napori za primjenu zakona” – ocjenjuje se i iznosi statistika: Kosovsko pravosuđe podnijelo je 21 krivičnu prijavu u vezi sa trgovinom ljudima u 2017. (31 u 2016.); policija je uhapsila 28 osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima (62 u 2016.) i 10 osoba osumnjičenih za “seksualnu eksploataciju žrtava trgovine ljudima” (18 u 2016.); krivično je gonjeno 27 optuženih (56 u 2016.), uključujući jednog optuženog za “seksualnu eksploataciju žrtve trgovine ljudima”; sudovi su osudili 29 trgovaca ljudima (24 u 2016.).

Ocjenjuje se i da su uloženi napori “u cilju zaštite žrtava”.

Indetifikovane su 32 žrtve trgovine ljudima (36 u 2016.), od kojih su 18 bile žrtve u seks trafikingu, sedmoro prinudnom radu, troje prinudnom prosjačenju, četvoro je prinuđeno na ropstvo i potčinjenost (26 u seks trafikingu, devetoro u prinudnom radu, a jedna žrtva ropstva i potčinjenosti u 2016.); 19-oro djece (18-oro u 2016.); 29 žena i tri muškaraca (34 žena i dva muškaraca u 2016.); 25 sa Kosova, pet iz Albanije, jedan sa Filipina i jedan iz Moldavije.

(Nezavisne)

PODIJELI