Štrbac: Još sam u ratu, popisujem žrtve ‘Oluje’

0
347

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ističe da je i 24 godine od opercije “Oluja” najgora mržnja mladih Hrvata prema Srbima.

”Velika je indoktrinacija društva. Trebalo bi država Hrvatska kroz obrazovanje, vaspitanje i medije da mijenja stvari”, rekao je Štrbac za “RTS”.

Štrbac kaže i da će se ispuniti cilj koji je zacrtao nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tudman koji je rekao da ce se srpsko pitanje riješiti kada njihov udio u ukupnom broju stanovnika bude manji od tri odsto.

“U Hrvatsku su se vratili samo stari zbog penzija, sa kojim i dalje imamo velikih problema”, navodi Štrbac.

“Kad vam oduzmu stan, kuću, a ne obnove, gdje da se vratite. I kad se nešto uradi, to je na kašicicu, a mora se i živjeti od nečega”, napominje Štrbac.

Kako navodi Štrbac, obišao je izbjegle Srbe po Evropi, Australiji, SAD.

“Većina bi se vratila u svoj zavičaj, ali za povratak Hrvatska pravi probleme. Hrvati su vrlo mudro, još početkom 90-tih smislili način da bez oružja prisile Srbe da odu. Od Krajine pa do Prištine to je bila najduža izbjeglička kolona od Drugog svjetskog rata”, istice Štrbac.

Na pitanje da li su zaboravljeni izbjegli u “Oluji”, Štrbac podsjeća da se do prije četiri godine obilježavala samo u crkvama, a od tada se održavaju i državne manifestacije.

“Dosta se riješilo u posljednje vrijeme, iz Komesarijata za izbjeglice kažu da još 17.000 ljudi čeka na stambeno zbrinjavanje”, navodi Štrbac.

Ukazuje da zadatak “Veritasa” još nije završen.

“Ja sam još u ratu, popisujem žrtve, nisu sve ni popisane. Desio se raspad sistema kao u Republici Srpskoj Krajini koja se preko noći raspala. Ovo nije običan posao, on je misionarski, u nedostatku državne administracije neko mora da popisuje. Suočavamo se sa manipulacijama države Hrvatske, čak i kada imamo imena žrtava”, napominje Štrbac.

(Tanjug)

PODIJELI