“TESTOVI IMAJU OGRANIČENJA” Dr Janković tvrdi da možete IMATI KORONU, a da budete NEGATIVNI

0
485

Mnoge stvari o korona virusu nas iznenađuju iz dana u dan, a posebno su šokantna bila saznanja da jedna osoba može dva ili više puta da se zarazi, ali i da pacijent može da ima koronu, a da je na svim testovima njegov nalaz negativan!

– Testovi imaju svoja ograničenja. Ako govorimo o PCR testu, on je veoma pouzdan test koji otkriva da je virus prisutan. U uzorku može da se desi da virus bude u plućima i izaziva teške tegobe, da ima potrebu za respiratorom, ali da je u tom trenutku iščezao iz ždrijela odakle je uzet bris i zato je lažno negativan rezultat. Suština je, ako je klinička slika jasna da se test ponavlja – objasnio je pre par dana dr Srđa Janković.

Dodao je i da lažno negativan rezultat može da se desi i pri kraju infekcije, piše Blic.

– Dešava se da dođe do novog razbuktavanja količine virusa koji se opet umnoži. Ima slučajeva da je neko prebolio virus proljetos, pa opet obolio. Ne znamo da li je nova infekcija, ali je moguće, važno je sa kolikom učestalošću se to dešava, većina ima imunitet pa se to javlja sporadično – rekao je dr Janković.

Kada je riječ o testovima na antitijela, Janković je objasnio da ako je test IGG pozitivan, znači da je osoba bila ranije pozitivna na korona virus i da ga je preležala.
– Ako je test IGM pozitivan, to znači da je riječ o aktivnoj infekciji – napominje Janković.

Klinička slika infekcije kod pacijenata je raznolika.

– Može da bude asimptomatskih slučajeva, da čovjek nema nikakve tegobe, da to ne osjeti i stvori antitijela. Ne savjetujem one koji imaju antitijela da se ne štite jer ne znamo koliko dugo antitijela štite. Isto je moguće da nastane upala pluća ili da osoba ima simptome prehlade. Postoji čitav raspon simptoma, zavisi od faktora rizika kao i količine virusa koju je neko udahnuo – kazao je dr Janković i dodao da je kod nekih pacijenata bilo i stomačnih tegoba.

On je rekao i da je jako bitno da se ljudi na vreme jave ljekaru.

– Postoji indikacija za testiranje, oni sa karakterističnim simptomima sa visokom vjerovatnoćom korone imaju prednost. Ostali treba da se jave ljekaru u kovid ambulantama, da se proveri njihovo zdravstveno stanje. Cilj trijaže jeste da se odvoje oni kojima treba liječenje u bolnici od onih koji mogu da se liječe kod kuće. Bolest je nepredvidiva i može se pogorsati bez najave, pa je bitno da budu u kontaktu sa ljekarom – naglasio je dr Janković.

/Srpskainfo/

PODIJELI