Tivat: Masovno trovanje studenata hranom

0
1137

Među studentima mašinskih fakulteta koji su zadržani na liječenju u bolnici u Kotoru, nakon masovnog trovanja hranom tokom međunarodnog skupa u Tivtu, nalazi se 18 studenata iz Srbije, a nijedan od hospitalizovanih studenata nije životno ugrožen, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Tokom međunarodnog skupa studenata mašinskih fakulteta, koji se održava od 7. do 12. maja u Tivtu, na kome se okupilo oko 600 studenata iz regiona, došlo je do masovnog trovanja hranom, navodi se u saopštenju.

Pošto se među studentima otrovanim hranom nalaze i državljani Srbije, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom posjetili su studente zadržane na liječenju u bolnici u Kotoru.

Tom prilikom, od nadležnih su obaviješteni da niko od hospitalizovanih, među kojima je 18 studenata iz Srbije, nije životno ugrožen, kao i da je većoj grupi studenata pružena pomoć u Domu zdravlja u Tivtu, nakon čega su se vratili u hotel.

Predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom nastavljaju kontakte sa zdravstvenim ustanovama, organizatorom skupa i predstavnicima fakulteta, u cilju praćenja zdravstvenog stanja hospitalizovanih i bezbjednog povratka u Srbiju.

Ministarstvo spoljnih poslova preduzima sve mjere, kako bi našim državljanima bila pružena konzularna zaštita i adekvatna medicinska pomoć, zaključuje se u saopštenju.

U tivatskom Domu zdravlja zbog simptoma trovanja hranom medicinsku pomoć zatražilo je 120 studenata, učesnika Mašinijade, koji su smješteni u hotelu “Kamelija” u Donjoj Lastvi.

“Studenti su se za pomoć obratili u ponedeljak sa simptomima trovanja hranom”, naveli su iz Doma zdravlja istakavši da su se žalili na visoku temperaturu, mučninu, povraćanje i dijareju, javio je Radio Tivat.

Direktorka Doma zdravlja u Tivtu Snežana Matijević kazala je da su prvi pacijenti primljeni oko 10 sati, a posljednji u ponoć. Kako je navela, ljekarske ekipe tokom cijelog dana ukazivale su pomoć studentima.

“Pacijenti su primili adekvatnu terapiju i svi se sada osećaju bolje”, rekla je Matijević.

Ona je istakla da su, kako bi izašli u susret svima kojima je bila neophodna medicinska pomoć, bili angažovani gotovo svi ljekari i medicinsko osoblje, koji su radili i prekovremeno.

O slučaju trovanja obaviješten je Institut za javno zdravlje u Podgorici čija će ekipa uzeti uzorke i pokušati da utvrdi uzrok trovanja, prenio je podgorički portal CdM. /tanjug/

PODIJELI