U Beogradu i Novom Sadu skupovi podrške generalu Mladiću

0
848

Nekoliko desetina ljudi okupilo se u Beogradu na skupu podrške nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Među okupljenima bili su i poslanici pokreta “Dveri” Boško Obradović, Marija Janjušević i Srđan Nogo, ali i pripadnici organizacije “Srbska akcija”.

Učesnici skupa okupili su se na Trgu Republike, a članovi “Srbske akcije” razvili su ispred spomenika Knezu Mihailu transparent “Junak, a ne zločinac” i nosili fotografiju generala Mladića.

Obradović je rekao je novinarima da bi ga bilo sramota da nije izašao na ulicu da izrazi protivljenje antisrpskom tribunalu i pruži podršku generalu Mladiću koji je “sprečio treći genocid nad Srbima u 20. veku”.

On je rekao da general Mladić i prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina u BiH, treba da budu poštovani, jer su osnivači Republike Srpske.

Obradović je naveo da su presude Haškog tribunala režirane i da je njihov cilj da Srbe prikažu kao genocidan narod, prenose beogradski mediji.

“Generalu Mladiću se sudi da bi bila ukinuta Republika Srpska da bi bila utopljena u veštačku BiH, da bi se srpski narod proglasio za genocidan, a mi na to ne pristajemo”, rekao je Obradović.

Okupljeni su pjevali “Generale, nek` je tvojoj majci hvala” i “Mladiću moj, problem je tvoj, što si ti srpski heroj”.

PROTEST NA TRGU SLOBODE ZBOG PRESUDE GENERALU MLADIĆU

Veća grupa građana okupila se večeras na Trgu slobode u Novom Sadu, protestujući protiv odluke Haškog tribunala koji je danas prvostepenom presudom osudio na doživotnu kaznu zatvora nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

Okupljeni su raširili transparent “Doživotna presuda lažnog suda, za večnu legendu o časnom vojniku – Ratko Mladić”, te pjevali patriotske pjesme i uzvikivali parole protiv Haškog tribunala i NATO-pakta.

Protest je protekao bez incidenata.

Skupovi podrške generalu Ratku Mladiću održani su i u Beogradu, Trebinju, na Sokocu, a nezadovoljstvo zbog presude izrazili su i članovi opštinskih udruženja veterana Republike Srpske protestnom šetnjom od zgrade opštine u Istočnoj Ilidži do Administrativnog centra grada Istočno Sarajevo.

U Bratuncu je Udruženje građana Istočna alternativa lijepilo plakate podrške generalu sa natpisom “Ti si naš heroj”.

Na banjalučkom Trgu Krajine večeras je postavljen transparent podrške generalu Mladiću na kojem piše “Ratko Mladić heroj”.

Za sutra je u Bijeljini najavljeno protestno okupljanje predstavnika ratnih jedinica Vojske Republike Srpske u prostorijama Gradske boračke organizacije.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

PODIJELI