U Srbiji produžen rok za dokumentaciju o staroj deviznoj štednji

0
259

Skupština Srbije usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o regulisanju javnog duga po osnovu neisplaćene devizne štednje građana kod banaka u Srbiji i njihovim filijalama na teritoriji bivše SFRJ.

Srbija će, prema preliminarnim proračunima, na ime stare devizne štednje morati da isplati oko 130 miliona evra štedišama iz bivših jugoslovenskih republika.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je tokom rasprave objasnio da je Vlada predložila produženje roka za šest mjeseci jer su devizne štediše do odgovarajućih dokumenata najteže dolazile u Hrvatskoj i BiH, prenosi RTS.

Mali je naveo da je u Hrvatskoj tek 20. decembra lani definisana institucija koja izdaje potvrde o deviznoj štednji, dok su u BiH takve potvrde korištene i za otkup stanova, pa je potrebno više vremena za utvrđivanje stvarnog stanja duga.

“Od ukupno 9.324 podnete prijave, ubedljivo najviše ih je iz BiH 5.627, iz Srbije 2.003, a i Hrvatske 838 prijava”, rekao je Mali.

Poslanici su usvojili i izmjene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini kojima se slanje komercijalnih poruka putem sms-a i mejla omogućava samo uz prethodni pristanak potrošača kojem je ta vrsta poruka namijenjena.

Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti lica kojem je upućena biće prekršajno sankcionisana fiksnom kaznom od 100.000 dinara /oko 855 evra/ za pravno lice, odnosno 20.000 dinara /oko 170 evra/ za preduzetnika.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here