Ubica djece iz Zagreba prebačen u zatvorsku bolnicu

0
288

Harald Kopitz nije više u Remetincu. Prebačen je u zatvorsku bolnicu.

Kako piše Jutarnji list, smješten je na odjel psihijatrije te je sam u sobi i cijelo vrijeme je pod nadzorom ljekara i pravosudnih policajaca. Snima ga kamera.

Podsjetimo, Kopitz je krajem septembra u zagrebačkim Mlinovima ubio svoje troje djece, a zatim je pokušao ubiti i sebe. Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, kako ne bi utjecao na svjedoke i zbog naročito teških okolnosti djela za koja ga sumnjiče.

Istraga je proglašena tajnom zbog toga što su oštećenici djeca. Kopitzov advokat po službenoj dužnosti najavio je žalbu na određenje istražnog zatvora.

Tužilaštvo je nakon Kopitzovog ispitivanja i pokretanja istrage saopštilo da ga tereti za tri krivična djela teškog ubojstva jer je “s unaprijed stvorenom namjerom lišio života svoje troje djece”.

“Kopitz je relativno stabilnog psihičkog stanja”

Kopitzov advokat po službenoj dužnosti Marko Ivica kazao je nakon ispitivanja u policiji, koja je protiv Kopitza tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu, da je njegov branjenik relativno stabilnog psihičkog stanja.

“Moj branjenik, kojeg branim po službenoj dužnosti, kratko je iznio svoju obranu, odnosno branio se šutnjom. Pročitana mu je poruka o pravima, a on je relativno stabilnog psihičkog stanja”, rekao je ranije advokat. No čini se da se situacija promijenila jer je prebačen u zatvorsku bolnicu.

Ivica je najavio da se očekuje medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi Kopitzovo psihofizičko stanje u trenutku počinjenja krivičnog djela.

ATV

PODIJELI