UGROŽENE I TRUDNICE Dr Tiodorović ističe da ne prođe dan da ne porode bar jednu ZARAŽENU KORONOM

0
266

Korona je u novom talasu agresivnija nego na proljeće, a sve veći broj novooboljelih primjetan je i među trudnicama. U posljednjih 10 dana preminule su dvije trudnice iz Niša, a ljekari kažu kako ne prođe dan da ne porode bar jednu koja je zaražena kovidom.

Veoma je važno da se trudnice čuvaju rizičnih kontakata i primenjuju sve mjere zaštite, a da žene u drugom stanju spadaju u rizičnu grupu, epidemiolog dr Branislav Tiodorović upozoravao je odavno.

– Još marta mjeseca sam ukazivao na to da su među rizičnim grupama svakako i trudnice s obzirom na njihovu situaciju prirodnog pada imuniteta. Dakle, nisu samo hronični bolesnici rizični, kao i starije osobe, nego i trudnice. To se sada pojačalo u ovom drugom piku, imamo mlađe ljude oboljele i mnogo više izvora infekcija – istakao je dr Tiodorović.

On je komentarisao i trenutnu situaciju u Nišu, piše Blic.

– Imamo jednu trudnicu koja je otpuštena, koja se liječi kod kuće, a dvije su još uvijek u KC Niš i stabilne su, nisu na aparatima, normalno dišu, stanje se poboljšava i nadajmo se da će sve biti dobro. Jedna beba je spasena, ona je sada u stabilnom stanju, mada će to biti duga borba jer je rođena sa malom težinom, znači sa svega 920 grama, to je neka donja granica prirodnog održavanja. Tu će biti dosta posla da se ona izvuče, ljekari koji je prate kažu da je stanje stabilno – rekao je Tiodorović.

Dr Snežana Zdjelar, načelnica Neonatologije Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC “Dr Dragiša Mišović” nedavno je objašnjavala kakva je procedura za tretman zaraženih trudnica.

– Kada trudnica iz kovid ambulante dođe kod nas, pregleda je ginekolog, i u zavisnosti od njene kliničke slike i trimestra trudnoće, uključuju se i drugi članovi tima: radiolog, anesteziolog, infektolog po potrebi internista i hirurg. Oni dalje odlučuju u kom delu će biti zbrinuta i kako, da li joj je potrebna potpora ili ne. Zajednički se odlučuje mesto i način liječenja, da bi ishod bio dobar i po majku i po plod – ističe Snežana Zdjelar.

 Porođaj sa maskom?

Trudnice koje u vrijeme epidemije čeka porođaj trenutno brine informacija da će u toku porođaja nositi maske, a da je to tačno potvrdio je i ginekolog akušer dr Dejan Dimitrijević.

– Od trenutka prijema, pa sve do otpuštanja, sve ležeće pacijentkinje moraju da imaju maske, a to uključuje i porođaj. Naravno, svima njima se rade i testovi, ali kada se uzme u obzir vreme inkubacije, odnosno taj prozor koji postoji između infekcije i pojave simptoma, to znači da nije potpuno sigurno da u trenutku testiranja neko nije zaražen – kaže dr Dejan Dimitrijević.

Vertikalna transmisija virusa

O ključnim pitanjima vezanim za odnos trudnoće i nove vrste korona virusa, govorila je nedavno primarijus dr Dejana Milojević, ginekolog i akušer, uži specijalista visoko rizičnih trudnoća. Jedno od njih tiče se i prenosa virusa sa majke na plod, takozvanoj vertikalnoj transmisiji.

– Ono što stoji kao podatak jeste istraživanje naučnika sa Oksforda da je mogućnost prenosa sa majke na plod niska. Svakako je moguća, ali zasada je niska i ne možemo da govorimo o njenoj učestalosti. Najčešće zaražavanje trudnica nastupa u trećem trimestru. Bilo je zaraženih novorođenčadi, ali još licitiramo da li je u pitanju vertikalna transmisija ili neki drugi oblik zaraze. Kod pozitivnih majki novorođenčad je bila negativna, a virus nije bio izolovan ni iz plodove vode niti iz krvi pupčanika. Kraljevski londonski koledž objavio je u maju da je svaka peta beba trudnica zaraženih koronom rođena pre termina. Nema jasnih činjenica koje sugerišu na porođaj carskim rezom osim ako majka ima neku drugu indikaciju za operativni porođaj – objasnila je dr Milojević.

Dojenje kao potencijalna opasnost?

Istraživanja pokazuju da majke zaražene korona virusom verovatno neće prenijeti infekciju na bebu ako se preduzmu odgovorajuće zdravstvene mjere, čak i u slučaju kada ih porodilje doje.

Naučnici nisu registrovali nijedan prenos virusa u ispitivanju 120 beba i 116 majki pozitivnih na koronu, čak i kada su ih mame dojile i delile sobu sa njima, piše “Si-en-en”.

– Podaci o riziku prenošenja kovid-19 tokom trudnoće ili tokom dojenja ograničeni su na mali broj studija – rekla je vođa istraživanja dr Kristina Salvatore, šef odjeljenja za dečje infektivne bolesti u bolnici u Njujorku.

– Shodno tome, smjernice za trudnice i porodilje mogu da varijaju. Nadamo se da će naša studija malo umiriti mame malim rizikom od prenosa kovida na bebe. Međutim, potrebne su veće studije da bismo bolje razumjeli rizike od prenošenja virusa sa majke na dijete – dodala je ona.

Šta trudnice treba da urade da bi se zaštitile od virusa?

Ukoliko primjete simptome, trudnicama se savetuje da obavezno potraže medicinsku pomoć. Mjere koje se preporučuju i koje važe za cijelu populaciju važe i za trudnice. Veoma je važno da ih se pridržavaju jer na taj način štite sebe, ali i još jedan budući život koji nose u sebi.

Preporučene mjere su:

često pranje ruku

održavanje rastojanja sa drugima

izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta

primjena respiratorne higijene

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here