“Veselji smjenjuje Haradinaja, a takse na srpsku robu su samo dio KAMPANJE”

0
262

Sutra će biti tačno tri mjeseca od odluke Prištine da nametne sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH i uprkos pritisku međunarodne zajednice, na čelu sa SAD i EU, koja je jednoglasno stva da ta mjera treba da bude suspendovana da bi se omogućio nastavak dijaloga sa Beogradom, za sada nema ni nagovještaja kada i kako bi se to moglo dogoditi.

I dok dio vladajuće koalicije na čelu sa najuticajnijom DPK Kadrija Veseljija, smatra da takse treba suspendovati, lider Alijanse za budućnost Kosova i premijer privremenih prištinskih intitucija Ramuš Haradinaj se tome protivi i poručuje da će takse ostati dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsvsku nezaivisnost.

Haradinaj je juče otišao korak dalje rekavši da Srbija treba da prizna Kosovo i na taj način se, kako je rekao, izvini za sve zločine koje su Srbi počinili tokom poslednjeg sukoba na toj teritoriji.

Prištinska Gazeta Expres piše da je to pokrenulo DPK da potencijalne partnere za rekonstrukciju aktuelne vlade među najuticajnijim opozicionim partijama – Demokratskim savezom Kosova, bivšeg premijera Ise Mustafe i Samoopredjeljenju, čiji je lider Aljbin Kurti.

Ono što se na prvi pogled činilo da su u pitanju samo različiti stavovi u vezi sa nametnutim taksama na proizvode iz Srbije i BiH, moglo bi se pretvoriti u razloge za raspisivanje novih izbora, piše Expres.

Koalicioni partneri, navodi list, nisu uspjeli da se dogovore šta dalje u vezi sa taksama, pa Haradinaj i Veselji svoje stavove koriste kao kampanju. Veselji je, naime, i na dan obilježavanja godišnjice kosovske nezavisnosti u nedjelju u parlamentu odaslao poruke u tom smislu.

Šuška se, piše Expres, da bi DPK mogao da zatraži podršku za rekonstrukciju vlade od partnera u prethodnoj vlasti, DSK i takođe opozicione Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija. Iz DSK, međutim, negiraju da će postati dio nove vladajuće koalicije.

Portparol DSK, Besian Mustafa, je za rekao da ta stranka sigurno neće postati dio nove vlade i dodao da je jedino rješenje aktuelne situacije u raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

– Stav DSK je jasan. Ova manjinska vlada nema legitimitet da vodi zemlju i treba da padne što je prije moguće. DSK neće postati dio nove vlade. Stoga, moramo ići na izbore što je prije moguće, da bismo formirali institucije sa punim legitimitetom, za koje će glasati građani Kosova – izjavio je Mustafa.

I u Socijldemokratskoj partiji tvrde da razgovora o mogućem ulasku te stranke u novu koaliciju nije bilo riječi sa vladajućom DPK. Špend Ahmeti kaže da oni nisu imali nikakve sastanke na ovu temu, i dodaje da njegova stranka podržava odluku aktuelne vlade o povećanim taksama.

Expres podsjeća na ljutnju Haradinaja zbog Veseljijevog obraćanja u parlamentu na godišnjicu obilježavanja kosovske nezvisnosti. Haradinaj je tada rekao da je spreman za izbore kad god to bude potrebno. Međutim, juče, nakon sjednice vlade, rekao je novinrima da “nije spreman za izbore, već za rad”.

Palj Ljekaj, potpredsjednik Haradinajeve Alijanse kaže da su njihovi odnosi sa DPK korektni i da bez obzira na različite stavove o taksama, promjena u vladajućoj koaliciji neće biti.

– Odnosi Alijanse za budućnost Kosova i Demokratske partije Kosova i dalje će biti dobri. Stavovi o taksama su različiti u skladu sa demokratijom, a odluke donose institucije zemlje – rekao je Ljekaj, i ponovio stav stranke i premijera da će takse ostati na snazi.

Mogućnost formiranja nove vlade, navodi Expres, Ljekaj nije komentarisao.

– Porez će i dalje biti na snazi, što se tiče vlade, ne želim da komentarišem sve dok je ova stabilna i ima većinu u parlamentu – rekao je Ljekaj.

Šef poslaničke grupe NISMA, manje članice vladajuće koaliicije, Biljal Šerifi kaže da nema sasznanja o novoj koaliciji, a ako je bude ta stranka neće biti njen dio.

– Činjenica da ova vlada i dalje radi. Nemam saznanja o novoj vladi kao što kažete: DPK-DSK-SDP! Ali sam u jednu stvar siguran, a to je da NISMA neće biti deo bilo koje nove koalicije – rekao je Šerifi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here