Vesli Klark upozorio Albance: Rusija bi stala na stranu Srbije!

0
523

Klark ističe da na Balkanu postoji rizik od novog rata, koji bi mogao da izazove upravo ruski lider Vladimir Vladimirovič Putin. Prema njegovim riječima, šef ruske države “samo čeka svoju šansu”. Sagovornici, vojni i bezbjednosni stručnjaci, ocjenjuju da je ovom izjavom Klark zapravo upozorio Albance sa Kosova i Metohije da bi u slučaju otvorenog sukoba Rusija stala na stranu Srbije!

Američki general, koji se trenutno nalazi u Prištini, kaže da je Balkan jedan od regiona koje Putin može da pretvori u “krizno područje”.

– To je kriza koja čeka trenutak i kad god Putinu zatreba, on će je započeti. Putin samo čeka svoju šansu. Možda ovdje, na Kosovu, a možda i u Ukrajini, možda u baltičkim zemljama – naglašava Klark, prenosi prištinska RTK.

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik Kontraobavještajne službe Srbije (KOS) Ljuban Karan ocjenjuje da se američki general služi starim propagandnim trikovima iz vremena NATO agresije na Srbiju.

– Klark i ovog puta unaprijed amnestira one koji neprestano provociraju sukob, a to su njegovi bliski saborci iz Prištine. Ovdje je jasna Klarkova insinuacija da će eventualni ratni sukob izazvati Srbija, i to po nagovoru i uz podršku Rusije. Međutim, Amerikanci time samo pravdaju svoje prisustvo u vojnoj bazi “Bondstil” na Kosovu jer, kako tvrde, Rusi navodno samo čekaju priliku da upadnu na Kosovo. Od svega ovoga je tačno samo to da bi Rusi sigurno pružili svu potrebnu pomoć i podršku Srbiji ako joj Albanci budu nametnuli neki novi rat. I to je generalu Klarku potpuno jasno – podvlači Karan.

Milisav Paić, predsjednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, kaže da Klarkova izjava predstavlja klasičnu zamjenu teza u maniru “držite lopova”.

– U jeku svakodnevnih provokativnih izjava i postupaka Haradinaja, Tačija, Veseljija i drugih, uključujući upade specijalaca ROSU na sjever Kosova sa ciljem da se izazove reakcija Srbije, Klarkova izjava izraz je licemjerja i prebacivanje odgovornosti za eventualnu eskalaciju nasilja na drugu stranu, u ovom slučaju na Srbiju. Očigledno je da su se jako izmijenile međunarodne okolnosti u kojima bi svaki nepromišljeni korak Prištine mogao da dovede do razvoja događaja koji ne bi odgovarao interesima SAD i dodatno bi udaljio mogućnost za rješavanje problema Kosova na štetu Srbije – zaključuje Paić.

 

Izvor:(Novosti.rs)

PODIJELI