Video sa sajta UN: Susret Dačića i Kitarovićeve u sali, ne na hodniku

0
310

Video snimak objavljen na sajtu UN demantuje navode hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se ona sa srpskim ministrom Ivicom Dačihem srela “na hodniku”, kako je to objavio njen Kabinet u nastojanju da odgovori na pisanje hrvatskog portala Index.hr da je Grabar Kitarović “prećutala” susret sa srpskim ministrom.

Na zvaničnom sajtu UN, naime, objavljen je snimak na kojem se vidi kako ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razmjenjuje pozdrave sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarovć u sali, u kojoj je održan skup posvećen vjerskim slobodama, a kojem je predsjedavao američki predsednik Donald Tramp, što opovrgava tvrdnje Kabineta hrvatske predsjednice da su se susreli “na hodniku”.

Na video snimku se vidi kako Kolinda Grabar Kitarović i Ivica Dačić, koji joj je prišao i pozdravio, razgovaraju u sali, u kojoj su u tom trenutku brojni zvaničnici, među kojima i Tramp, američki državni sekretar Majkl Pompeo, potpredsjednik Majk Pens, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i drugi, čekali početak konferencije.

Kabinet predsednice Hrvatske je ranije danas demantovao da je ona imala sastanak sa šefom srpske diplomatije i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije, nakon što je hrvatski portal Index.hr objavio da je Grabar Kitarović prećutala taj susret.

“Hrvatska delegacija je srpsku srela na hodniku, kao i desetine drugih. Ako predsjednica nekog pozdravi, to nije bilateralni sastanak”, saopšteno je iz njenog kabineta.

Da je riječ o sastanku, međutim, nisu tvrdili ni srpsko Ministarstvo, niti Index.hr, naprotiv, i jedni i drugi navode da je riječ o kratkom susretu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je ranije danas saopštilo da je ministar Dačić “imao niz kraćih susreta sa visokim svjetskim zvaničnicima”, te nabrojalo neke od tih zvaničnika, uključujući Grabar Kitarović.

U saopštenju srpskog ministarstva nije ni rečeno da se radilo o bilateralnom sastanku.

PODIJELI