Vučić: Pitanje KiM najteže, uz mir sve moguće za Balkan

0
361

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za pariski “Mond” da po pitanju Kosova i Metohije i odnosa sa Prištinom Srbiju najteže tek čeka, ali ako se postigne mir onda za Balkan postaje sve moguće.

“Reč je o sudbini stotina hiljada ljudi, o vekovnom teritorijalnom sukobu. To je ključno; ako to pitanje ne bude rešeno, Srbija neće imati budućnost”, pojašnjava predsjednik Srbije u intervjuu pod naslovom “Kosovo: Srpski predsjednik spreman da razgovara o svemu”.

S druge strane, kako kaže, ako postignemo mir – sve postaje moguće za Balkan.

“Upravo to me opseda, a ne ono što misle drugi, Evropljani”, rekao je Vučić.

Kaže da će na kraju svi morati da naprave ustupke.

Na pitanje da li ti ustupci mogu da idu do priznavanja nezavisnosti Kosova, rekao je da ne želi da komentariše na tu temu, te da bi to narušilo našu poziciju u procesu pregovaranja.

“Ali, spremni smo da razgovaramo o svemu što može da nas dovede do kompromisnog rešenja. Mnogi ljudi u mojoj zemlji, čak većina mojih sunarodnika, više vole da taj konflkt ostane zamrznut. Oni čekaju da neko čudo stigne iz Rusije, Kine, Indije… Nikada nisam ohrabrivao takve stavove”, kaže Vučić.

Naprotiv, kaže on, zamrznuti sukob može da isklizne u svakom trenutku, i najmanji incident može da sruši celu konstrukciju”.

Kako navodi, potrebne su investicije i ekonomska atraktivnost, a za to je, objašnjava, potrebna stabilnost i predvidivost.

“Ali, to rešenje mora biti pravedno, inače će se Srbi osećati poniženo”, naglašava Vučić.

Upitan koje korake je spreman da napravi kad je riječ o Kosovu, on podsjeća da od 2013. godine kada je potpisan Briselski sporazum ništa nije urađeno na formiranju Zajednice srpskih opština.

Evropljani, kaže Vučić, dobro vide ko je najpouzdaniji partner, a kosovski Albanci, ukazuje on, moraju da shvate da niko od nas nema budućnost ako se to pitanje ne riješi.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here