“ZA SEKUND NAM SE ZAVUKU U MRTAV UGAO” Evo zašto se vodi rat između vozača i motociklista

0
200

U javnosti se često čuju priče kako su vozači bahati jer ne primjećuju motocikliste na ulicama i putevima. Zapitaju li se motociklisti da li ih je moguće vidjeti kad se za sekund “zavuku” u mrtav ugao?

A ovo pitanje treba da postave svaki put kad odluče da se provlače između vozila koja se kreću u koloni. Ne zbog toga što su drugi vozači bahati već zato što postoje situacije u kojima ne mogu da ih vide.

Vozač sam kola koji zaista obraća pažnju na motocikliste jer se i sama vozim motorom, ali mi se dešavalo da ih ne vidim. Jedan od razloga je što su se samo odjednom “stvorili” u mrtvom uglu.

Prebrzo su vozili dok su druga vozila “milela” u koloni.

Na sreću se nikad ništa nije desilo, ali moglo je…

I zbog toga “moglo je” motociklisti moraju da budu svjesni da je provlačenje veoma opasno i da nisu uvijek krivi vozači kola, kamiona, kombija što ih ne vide…

Svakako da vozači kola moraju da budu svjesni da se na ulicama i putevima širom Srbije nalaze i vozači motora, ali i motociklisti moraju da shvate da vozači ne mogu da obraćaju pažnju samo na njih i da ih čuvaju kad oni to sami ne rade.

Kao što vozači kola treba i moraju da imaju razumijevanja za motocikliste, tako i oni treba i moraju da razumiju vozače kola kako se ne bi dešavale tragedije na ulicama i putevima širom Srbije.

– Svako ko dobije saobraćajnu dozvolu treba da sjedne i za volan drugih kategorija kako bi mogao da razumije kako izgleda biti vozač kola, kamiona, motora – izjavio je za Telegraf direktor Komiteta za bezbjednost saobraćaja, Damir Okanović.

Provlačenje motociklista

Provlačenje motociklista između vozila koja se kreću nije dozvoljeno, ali to se dešava po svim ulicama i putevima. I svi vozači moraju toga da budu svjesni kako se ne bi dešavale nesreće.

– Provlačenje između vozila koja se kreću je ekstremno rizična situacija iz više razloga kao što su vozači kola, kamiona… koji ne daju žmigavce, a mijenjaju saobraćajne trake, zatim može da se desi da izlete pješaci, da motociklisti ostanu bez prostora kada se provlače između velikih vozila… – započeo je razgovor za Telegraf predsjednik Asocijacije za bezbjednost motociklista Vladimir Jevtić.

Sagovornik objašnjava šta je veoma bitno da motociklisti znaju kad se provlače između vozila.

– Prilikom provlačenja brzina ne smije da bude veća od 15 km na čas, pozicija tijela mora da bude takva da može da se brzo reaguje, motociklisti moraju da poznaju strategiju provlačenja, nema provlačenja u zoni jakih pješačkih tokova, motociklisti moraju da upozore vozače da se nalaze pored njih… – istakao je Jevtić.

On je napomenuo da je takođe jako opasno kad se motori provlače sa desne strane automobila, prenosi Telegraf.

Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja nije dozvoljeno ni provlačenje između vozila koja stoje ali predsjednik Asocijacije za bezbjednost motociklista Vladimir Jevtić smatra da to treba da se dozvoli.

/Srpskainfo/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here