Zatražili oko 660.000 evra od Vlade zbog najezde komaraca

0
542
Osječke gradske i županijske vlasti zatražile su od Vlade Hrvatske pet miliona kuna /oko 660.000 evra/ za dezinsekciju, zbog jedne od najintenzivnijih najezdi komaraca sa kojom je ovo područje suočeno.

Nakon sastanka osječke gradske uprave i župana Ivana Anušića upućen je dopis Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću od kojih se traži hitna finansijska pomoć iz budžeta, prenosi Hina.

Anušić je u dopisu istakao da je alarmantna količina komaraca koji dolijeću iz netretiranih područja van granica Osijeka, te da situacija na terenu zahtijeva hitno reagovanje.

U dopisu je navedeno da je na području Osječko-baranjske županije od aprila do oktobra kvalitet života stanovnika značajno ugrožen.

Osječke vlasti podsjećaju da je ranijih godina na području županije zabilježena i prisutnost tigrastog komarca, što sada nosi potencijalnu opasnost za pojavu Zika i drugih virusa.

– Najezde komaraca utiču i na razvoj turizma i stočarstva, naročito na ruralnim područjima koja nisu tretirana – navedeno je u dopisu.

PODIJELI