Završne riječi tužilaštva u slučaju ubistva Ćuruvije

0
430
Tužilaštvo za organizovani kriminal nastavlja danas izlaganje završne riječi na suđenju četvorici bivših pripadnika DB-a optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Očekuje se da zamjenik tužioca Milenko Mandić okonča svoje izlaganje započeto krajem decembra i saopšti koje kazne tužilaštvo predlaže za optužene.

Za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine, optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bjekstva sudi u odsustvu.

Na početku izlaganja, zamjenik tužioca se osrvnuo na materijalne dokaze izvedene u ovom postupku, pisane dokaze, kao i na iskaze svjedoka kojima potkrepljuje tvrdnje iz optužnice.

Nakon što tužilaštvo završi izlaganje završne riječi, uslijediće završne riječi odbrane, odnosno branilaca i okrviljenih, poslije čega će sud zakazati objavljivanje prvostepene presude.

Tokom višegodišenjeg dokaznog postuka u ovom procesu ispitano je preko 100 svjedoka. Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek je ključni svjedok u ovom postupku, jer je nakon njegovog svjedočenja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, u januaru 2013. godine pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek međum nije želio da svjedoči pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju bezbjednost i bezbednost svoje porodice. On u najčuvanjijem zatvoru u zemlji zvanom “Alkatraz” služi kaznu od 40 godina zatvora na koju je osudjen zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, zatim za dela koja je počinio kao pripadnik “zemunskog klana”, zbog ubistva Ivana Stambolića i zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali.

Radomir Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Miroslav Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”. Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”.

PODIJELI