HDZ pozvao Hrvate u BiH da daju glas Kolindi

0
355

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozvala je Hrvate u Bosni i Hercegovini da na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj glasaju za Kolindu Grabar Kitarović.

– Pozivamo Hrvate i hrvatske državljane u BiH da u nedjelju, 22. decembra 2019. godine, iskoriste svoje biračko pravo i ispune građansku obavezu te, glasujući na biračkim mjestima u BiH, podrže Kolindu Grabar Kitarović, predsjedničku kandidatkinju HDZ Republike Hrvatske.

Kao predsjednica Republike Hrvatske, Grabar Kitarović se zalagala za prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, boreći se za hrvatsku ravnopravnost i ostvarenje prava konstitutivnog naroda. U svom petogodišnjem mandatu kontinuirano se zalagala za poštivanje prava hrvatskog naroda u BiH na odabir sosptvenih legitimnih političkih predstavnika i legitimno zastupanje na svim nivoima vlasti te, oštro osuđujući prekršaje ustavno definisanih prava Hrvata, pozivala na izmjene Izbornog zakona i zastupala političku, kulturnu, obrazovnu i medijsku ravnopravnost. Zastupanjem politike jednakopravnosti i nezavisne političke opredijeljenosti hrvatskog političkog subjekta u BiH, kao predsjednica svih Hrvata, razgovor o Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata isticala je na najvišem nivou svjetskih političkih razgovora.

– Hrvati su u Bosni i Hercegovini konstitutivan narod i imaju pravo na svoj nacionalni identitet, vjeru i jezik. Čuvajući konstitutivnost i opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, čuvamo ukupni identitet i opstojnost hrvatskoga naroda. Stoga ću još snažnije djelovati kako bi Republika Hrvatska pružala aktivnu podršku očuvanju identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini – poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske predsjednik je svih njenih državljana, a na poseban način Ustav je regulisao obavezu države i predsjednika da se brinu o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini sa pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njen predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini – navodi se u saopštenju.

(Avaz)

PODIJELI