Kon: Katastrofalna situacija se pogoršava, medicinari poniženi

0
449
Foto: Tanjug/Arhiva | Kon: Katastrofalna situacija se pogoršava, medicinari poniženi

BEOGRAD – Katastrofalna epidemiološka situacija se svakim danom pogoršava i zdravstveni radnici su poniženi stavom čitavog društva, poručio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je za televiziju K1 rekao da medicinski dio Kriznog štaba nikada nije tražio da kovid propusnice važe od 22 sata i dodao da nije dovoljno objašnjenje da je ta mjera za uhodavanje.

“Nemamo vremena za uhodavanje, više nema povlačenja po pitanju kovid propusnica. Tražimo restriktivne mere jako dugo”, kazao je Kon.

Ponovio je da će se ozbiljan rezultat vidjeti tek nakon što se važenje kovid propusnica produži na 24 sata, kao i ukoliko bi se na 10 dana zatvorilo sve, osim apoteka, prehrambenih radnji i stanica za gorivo, poslije 18 časova.

Naglasio je da je trajni izlaz iz trenutne epidemije ukoliko bi se stekao toliki broj imunih ljudi da virus više ne može da se širi.

“Treba da dođemo do 80 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva”, rekao je Kon.

Kako je istakao, Srbija je organizaciono sposobna da poveća obuhvat vakcinacije za jedan do dva odsto na dan, ali samo ako bi, kaže, postojala saradnja i prihvatanje od strane stanovništva.

tanjug

PODIJELI