Orban: Iz Mađarske gledano bezbjednost Evrope zavisi od Srbije

0
557
BEOGRAD – Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da ukoliko se iz te zemlje gleda bezbjednost Evrope, kada je riječ o migracijama, zavisi od Srbije jer, kako je naveo ukoliko Srbija brani svoje granice, brani i Mađarsku i ostatak kontinenta.

Orban je, na zajedničkoj konferenciji za medije na kraju drugog trilateralnog samita Mađarske, Srbije i Austrije u Beogradu, kazao da bi trilateralna saradnja i borba protiv ilegalnih migracija bila mnogo lakša i uspješnija da je Srbija članica EU, kao i da Mađarska nastoji da se Srbiji što prije omogući punopravno članstvo u EU.

“Dok se to ne desi moraćemo granicu odbrane da spustimo što južnije. Mađarska će obezbjediti ljudstvo i opremu”, kazao je Orban ističući da je Mađarska od 2015. godine potrošila 1,6 milijardi evra za zaštitu granice, a od Brisela je dobila 1,2 odsto tog iznosa.

Navodi da je potrebno zahvaliti Srbiji za borbu protiv ilegalnih migracija i posebno je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za kojeg kaže da je “istorijski najbolji srpski partner Mađarske”.

“Odnosi između Srbije i Mađarske imaju posebnu snagu. Dijelimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedni drugima kada je kome potrebna pomoć. To nije političko pitanje, već pitanje instinkta opstanka. Mi Mađari osjećamo to, a vjerujem i Srbi”, kazao je mađarski premijer.

Kada je riječ o migraciji u Mađarskoj, Orban kaže da su ove godine spriječili 250.000 ilegalnih prelazaka u njihovu zemlju.

“To znači da ih ima sve više, sve su agresivniji, krijumčari imaju oružje, ne samo da ga posjeduju, već i koriste protiv službenika granične policije. Situacija je teška i današnji susret je važan ne samo za Mađarsku, već za cio Balkan jer od migracije pati cio Balkan”, kazao je Orban.

Dodaje da “dugo vodi rat protiv ilegalne migracije” i da je svašta čuo na temu kako bi trebalo raditi, ali da vjeruje u jedan jedini metod na osnovu iskustva.

“A to je da treba da kažemo da migracija ne treba da se menadžira, treba je spriječiti. Ilegalni migranti neće ući samo ako znaju da im neće uspjeti da pređu granicu, ako su uvjereni da mogu, pokušaće. Treba da im stavimo na znanje da preko naše granice nema prelaska, nema menadžmenta migracije, usmjeravanja migracije, to treba zaustaviti, a ilegalan prelazak je krivično djelo protiv kojeg se mora nastupiti”, ističe mađarski premijer.

Kako navodi, Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji jer je pod pritiskom sa dvije strane – s jedne strane susjed Ukrajina gdje se vodi rat i odakle postoji određeni pritisak, a s druge strane iz Srbije migranti.

Orban se osvrnuo i na dešavanja od juče kada su prilikom pada raketa na teritoriju Poljske preminuli državljani te države.

“Moramo da izrazimo saučešće, svi smo u opasnosti jer nam se u susjedstvu dešava rat, ne pogađa nas samo ekonomski, već fizički, jer ljudi su izginili na samom tlu Poljske. Ako se odvija rat u susjednoj zemlji, ni mi nismo bezbjedni”, kazao je.

Kako dodaje, uslijed jučerašnjeg bombardovanja prekinut je dovod nafte iz pravca Ukrajine u Mađarsku.

Orban izražava nadu da će se tokom današnjeg dana to sanirati.

“Kada ste u opasnosti ti, tvoja država i tvoja ekonomija, moramo da se trudimo da je eliminišemo. Mi želimo mir, želimo da se razgovara o miru”, poručio je Orban.

PODIJELI