Priština šalje interventne jedinice na Sjever Kosova

0
337
 

 

Čitalac „Ekspresa“ poslao je video na kojem se vidi da se na jednom dijelu put „dimi“ od vozila specijalnih jedinica, ovako upravo izvještava prištinski „Ekspres“, a da je takva situacija na Sjeveru navodno zabilježena jutros u 6 časova.

Vijest o upućivanju specijalnih jedinica ka Severu je, međutim, snažno demantovao zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti. U pitanju je interventna jedinica kosovske policije iz istog regiona, koja sprovodi „operativni plan“ u vezi sa zabranom dolaska srpskih zvaničnika danas na Kosovo, a kojima je, kako je prethodno direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio za medije, zabranjen dolazak na Kosovo danas.

Beogradski mediji su javili jutros da se očekuje dolazak u Kosovsku Mitrovicu Marka Đurića i Nikole Selakovića, a na Kosovo i Vladana Vukosavljevića, dok u Prištini javljaju da se očekuje dolazak ministara Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića.

„Ne radi se o specijalnim jedinicama Kosovske policije, već o interventnoj jedinici Kosovske policije regiona Sjever“, kaže Hoti u izjavi za Kossev i naglašava: „Sprovodimo operativni plan koji je na snazi“.

Na pitanje o kakvom se operativnom planu radi, Hoti kaže sljedeće:

Operativni plan koji se tiče odluke da se ne odobri posjeta zvaničnika srpske vlade“.

Na pitanje o kojim se službenicima radi, Hoti kaže da je, prema njegovim informacijama, to tročlana delegacija zvaničnika, među njima i Marko Đurić. Hoti nije precizirao koja su druga dva zvaničnika.

Učešće Đurića i Selakovića na današnjem okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i srpski predsjednik, uprkos „zabrani“.

„Ja vam kažem — dali, ne dali, oni će da učestvuju u Sjevernoj Mitrovici. ′Ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju“, rekao je Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem u Briselu.

Vučić je za sutra zakazao i hitnu sjednica Saveta za nacionalnu bezbjednost, javio je „Blic“, navodeći da je jedan od razloga „trenutna situacija na Kosovu i Metohiji“, ali da će se razgovarati i o drugim temama. Sednica je zakazana za sutra u 10 sati.

Iz kabineta predsednika Srbije nije bilo detalja.

Skup u Mitrovici bi trebalo da počne u 12.44, simbolično dajući na značaju Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, po kojoj su Kosovo i Metohija i dalje deo Srbije, prenosi SPUTNIK. (BL PORTAL)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here