Zajcev: Vašinton naoružava Prištinu na štetu mira na Balkanu

0
382

Rusija sa žaljenjem i zabrinutošću prati informacije o američkim isporukama naoružanja i vojne tehnike vlastima u Prištini, rekao je zamjenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Zajcev.

– Pozivamo sve koji nisu ravnodušni prema situaciji na Balkanu i budućnosti tog osjetljivog regiona da ne dozvole korake koji su bremeniti njegovom destabilizacijom, povećanjem eksplozivnog konfliktnog potencijala”, rekao je Zajcev na brifingu – saopšteno je iz Ambasade Rusije u Beogradu.

Zajcev je ukazao da Vašington otvoreno šalje naoružanje vlastima u Prištini “na štetu međunarodnih napora koji su usmjereni na obezbjeđenje mira i stabilnosti na Balkanu i stoga nisu kompatibilni sa militarizacijom samoproglašenog Kosova”.

On je naglasio da se zamisao Vašingtona sastoji u tome da pomogne kosovskim Albancima da formiraju sopstvenu “vojsku”, ali da se time grubo krše tačke Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, koja predviđa upravo demontažu bilo kojih militarizovanih formacija kosovskih Albanaca, dopuštajući prisustvo u toj pokrajini isključivo međunarodnog mirovnog kontingenta.

Mediji su ranije prenijeli da postoji tajni ugovor Vašingtona i Prištine, prema kojem je na područje Kosova i Metohije stigao kontingent oklopnih vozila koje su vlasti u Prištini kupile od SAD.

Komandant tamošnjih bezbjednosnih snaga Rahman Rama potvrdio je da je drugi dio kontingenta oklopnih vozila iz SAD stigao proteklog vikenda.

/Srna/

PODIJELI